Червен картон за бюджета! Сериозен проблем

Защо тристранката не го одобри

Червен картон за бюджета! Сериозен проблем | StandartNews.com

Проектобюджетът за 2023 г. не бе одобрен от Тритстранния съвет. Социалните партньори не се обединиха около рамката за следващата година на днешното си заседание. Предложените финанси включваха държавния бюджет и бюджетите на ДОО и Здравната каса, съобщава БНТ.

Правителството получи подкрепа единствено от работодателските организации, според които в този момент е твърде рисково държавата да остава без бюджет. Синдикатите обаче не одобриха рамката, като настояват за увеличаване на минималната работна заплата, която в момента е 710 лв.

Служебният министър на социалната политика увери, че няма да има намаляване на социалните плащания с удължаването на настоящия бюджет.

"Синдикатите и в частност КТ "Подкрепа" не подкрепя предложения проектобюджет за 2023 година - този бюджет е един от най-лошите варианти, които бяха представени", каза инж. Йоанис Партениотис, КТ "Подкрепа".

И от двете страни се чуха коментари, че трябва да има политическа воля, че парламентът трябва да приеме законопроекта за 2023 г., който да отговаря на актуалните макроикономически рамки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай