Частници няма да събират глобите за паркиране

Частници няма да събират глобите за паркиране | StandartNews.com

Парламентът гласува паркирането в платените сини и зелени зони в градовете да стане търговска дейност, от която общините вече ще печелят. Глобата за паркиране в паркове, детски площадки и тротоари ще варира от 50 до 200 лева по преценка на глобяващия полицай. Промяната бе коментирана от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

- Способ за печалба или предоставяне на обществена услуга е паркирането?

- Това са два различни въпроса. Единият въпрос е с глобите за паркирането в зелени площи, детски площадки, който за мен трябваше да се реши с по-строги санкции, и който въпреки всичко беше дебатиран доста сериозно. Мисля, че решението, което взехме, е правилно. Но какъв ще е размерът на глобата няма да зависи само от полицая, който ще състави акта, а ще зависи и от общинските съвети, защото с наредба те могат да определят за различните населени места различен диапазон в рамките на този, който законът определя от 50 до 200 лева. Тъй като едно е в София, друго е в по-малките градчета. Не съм съгласна, че услугата по паркирането става търговска дейност. До момента го наричахме "такса паркиране", но това по принцип не е правилно. Защото такса имаме тогава, когато държавата или общината предоставят услуга, която никой друг не може да представи. С паркирането не е така. Имаме и частни паркинги. Друг е въпросът, че със закона изрично се дава възможност тази дейност общината да предостави да се изпълнява от дружество, в което тя е собственик над 50%. Независимо, че в първия момент излиза, че това дружество ще може да прави каквото си иска с тези пари, което не е редно, защото съгласно Законът за публичните финанси, при всяка услуга, предоставена от общината, следва приходите от нея да постъпват в общинския бюджет. Ние записахме между първо и второ четене корекция в текстовете, с които общинският бюджет ще определя така да се каже бюджета, инвестициите, които трябва да направят дружествата, така че по този начин ще регулира, каква печалба ще имат дружествата и вече като собственик на тези дружества може да изземва тази печалба и да я включва в приходите на общинския бюджет. Това ще е способът на онези общини, които са решили да предоставят услугата чрез такова дружество. Други общини, които предоставят тази услуга чрез общински предприятия, нямат този проблем, тъй като общинските предприятия са част от бюджета на общината.

- Как ще се избират дружествата, които към общините ще извършват услугата?
- Те просто трябва да са собственост на общината. Това е изрично записано, така че тук не става дума да се избира някакво частно дружество, става дума, например, както е в Столична община, където предприятието е ЕАД, то е еднолично собственост на Община София, която държи 100% капитала. Това е пътят. Тук няма място за конкуренция с частни фирми или нещо друго.

- Първите информации предизвикаха въпроси дали няма да се избират дружества на принципа на обществени поръчки и т.н.
- Не, дружеството е 100% общинска собственост - това, което евентуално би извършвало тази дейност. И в този смисъл няма нужда да се преминава през обществена поръчка, тъй като си е дружество на самата община.

- Ще могат ли общините да гарантират достатъчни места за паркиране, които да не са в сферата на платения паркинг, но и да не попадат под ударите на промените, приети от вас?
- По принцип, паркирането не би трябвало да е навсякъде платена услуга, а само в центъра на градовете. И аз не виждам нищо нередно в това да има Синя или Зелена зона. А извън централната част паркирането ще продължава да бъде безплатно. Друг е въпросът, че общините от своя страна трябва да се опитат да осигурят достатъчно възможност на шофьорите да паркират, включително и на платени паркинги, за да не паркират на зелени площи и детски площадки.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай