Бунтът срещу N-ския чиновник

Влас­тта хра­ни 400 000 слу­жи­те­ли, те й се от­пла­щат с без­ха­бе­рие

Бунтът срещу N-ския чиновник | StandartNews.com
  • Влас­тта хра­ни 400 000 слу­жи­те­ли, те й се от­пла­щат с без­ха­бе­рие

В най-без­па­рич­ния ме­сец на го­ди­на­та, сто­ти­ци бъл­га­ри се под­пла­ши­ха за спес­тя­ва­ни­я­та си и до­пъл­ни­тел­но се охар­чи­ха ка­то се юр­на­ха да ги об­ръ­щат в ев­ро. При­чи­на­та за па­ни­ка­та им бе на­бър­зо вне­се­на в пар­ла­мен­та поп­рав­ка за ва­лут­ния борд, ко­я­то би­ла про­дик­ту­ва­на от ис­ка­не на N-ския чи­нов­ник в ди­рек­ция на Ево­пейс­ка­та цен­трал­на бан­ка.

То­зи ев­ро­пе­ец, чи­я­то зап­ла­та се пла­ща от всич­ки ра­бо­те­щи на Ста­рия кон­ти­нет, ня­мал вре­ме да про­че­те до­го­во­ра ни за при­съ­е­ди­ня­ва­не към ЕС, за­то­ва и не раз­брал, че там пи­ше кой как ще про­ме­ня ва­лут­ния ни курс.

Ес­тес­тве­но, бъл­гар­ски­те

чи­нов­ни­ци му от­го­во­ри­ли сла­га­чес­ки с YES!

и та­ка от­во­ри­ли ку­ти­я­та на фи­нан­со­ва­та Пан­до­ра.

Сла­ва бо­гу, пар­ла­мен­тът вне­се но­ва поп­рав­ка и за­щи­ти лев­че­та­та на хо­ра­та, но та­зи ис­то­ри­я­та е по­ред­но­то пот­вър­жде­ние за бе­ли­те на бю­рок­ра­ти­те, ко­и­то все­ки ден къ­сат нер­ви­те и на го­ле­мия биз­нес, и на мал­кия чо­век.

Виж­те как­ви не­до­ра­зу­ме­ния има в на­ред­ба­та за ка­со­ви­те апа­ра­ти, кой мо­же да из­мис­ли по­доб­на глу­пост, кре­ще­ше же­на на про­тес­та пред пар­ла­мен­та във втор­ник. Пос­ле се ока­за, че мно­гок­рат­но чи­нов­ни­ци­те обе­ща­ва­ли да оп­ра­вят до­сад­на­та греш­ка, но все в пос­лед­ния мо­мент все не­що дру­го им об­себ­ва­ло ума.

Как­во из­ли­за? Влас­тта си от­глеж­да че­ти­рис­то­тин хи­ляд­на ар­мия от слу­жи­те­ли, на ко­и­то вся­ка го­ди­на уве­ли­ча­ва зап­ла­ти­те им с по 10 про­цен­та, зат­ва­ря си очи­те за без­край­ни­те им бол­нич­ни по праз­ни­ци, да­ла им е власт да уп­рав­ля­ват ве­дом­ства­та, а пос­ле се чер­ви на сре­щи­те пред биз­не­са и от­на­ся ху­ли­те на про­тес­ти­те за­ра­ди на­рас­тва­що­то им без­ха­бе­рие.

Чи­нов­ни­чес­ки­те га­фо­ве не са­мо, че не са един или два, а ста­ват все по-мал­ко бе­зо­бид­ни.

Шам­пи­о­ни по ми­ни­ра­не на ше­фа си

са слу­жи­те­ли­те в кул­тур­но­то ми­нис­тер­ство.

Са­мо за го­ди­на те ус­пя­ха да го уни­жат с про­ва­ле­но­то де­ло за не­ус­той­ки­те на сто­лич­но­то Лар­го. Из­пу­ка­ха де­сет­ки хи­ля­ди ле­во­ве за би­е­на­ле­то във Ве­не­ция. И раз­гне­ви­ха ця­ла Бъл­га­рия с об­я­ва­та за ше­фа на кул­тур­ния цен­тър в Се­вер­на Ма­ке­до­ния, в ко­я­то тър­се­ха чо­век с ма­ке­дон­ски, вмес­то с бъл­гар­ски език.

Ко­ле­ги­те им в стро­и­тел­но­то ми­нис­тер­ство из­пра­ви­ха ко­си­те на пре­ми­е­ра с иде­я­та за ви­нет­ка­та за Се­вер­на­та тан­ген­та. До­ка­ра­ха ре­жим на во­да­та в Пер­ник с ба­ки­и­те на мес­тния ВИК шеф, кой­то спо­де­лял дан­ни­те си за язо­вир Сту­де­на са­мо с ко­ле­ги­те си от окол­на­та сре­да. Те пък си спаз­ва­ли от­ко­леш­на за­по­вед, че язо­ви­ри­те тряб­ва да се дър­жат 60 про­цен­та пъл­ни, за­що­то пре­ди го­ди­ни има­ло пре­ли­ва­ния за­ра­ди мно­го дъж­до­ве. Все ед­но ни­кой от тях не жи­вее в Бъл­га­рия и не гле­да прог­но­за­та за вре­ме­то.

Из­гу­бих­ме 7 ми­ли­о­на ев­ро от прог­ра­ма­та за ри­бар­ство, за­що­то ше­фът на ди­рек­ция в зе­ме­дел­ско­то ми­нис­тер­ство пус­нал греш­ни дан­ни към Брюк­сел. Та­не­ва го увол­ни, оба­че па­ри­те ги из­пус­нах­ме.

До­ка­то ми­нис­три­те мис­лят стра­те­гии как да връ­щат бъл­га­ри­те от чуж­би­на,

чи­нов­ни­ци­те го­нят все­ки, ко­и­то ми­лее за ро­ди­на­та

Не­заб­ра­вим е га­фът на сто­лич­на "ка­лин­ка", ко­я­то да­де гре­шен ад­рес на го­ле­мия ни ре­жи­сьор Тед Ко­чев. Той се вър­на, за да по­се­ти ба­щи­ния си дом. Ча­со­ве по-къс­но оба­че друг чи­нов­ник се оба­ди да се жал­ва, че е ста­на­ла греш­ка и имо­тът е не­гов.

Чи­нов­ни­ци не по­жа­ли­ха до­ри из­бо­ри­те. Един от тях с ле­ка ръ­ка над­пи­са 100 000 со­фи­ян­ци в спи­съ­ци­те, а след то­ва ста­на яс­но, че хо­ра­та в ЦИК и Об­лас­тна­та уп­ра­ва не си зна­е­ли те­ле­фо­ни­те.

Вяр­но е, че чи­нов­ни­чес­ко­то без­ха­бе­рие е пус­на­ло дъл­бо­ки ко­ре­ни у нас в про­дъл­же­ние на век - от въ­веж­да­не­то на Гри­го­ри­ан­ския ка­лен­дар (1916 г). То­га­ва бе­зи­ме­нен тру­же­ник зад бю­ро не мо­жел да смя­та доб­ре и сгре­шил да­та­та, на обес­ва­не­то на Лев­ски.

Изу­ми­тел­но е, че ни­кой не я е про­ве­рил и ед­ва от­ско­ро "раз­брах­ме", че то­ва се е слу­чи­ло на 18-ти фев­ру­а­ри.

Пох­вал­но е, че влас­тта се гри­жи за хо­ра­та си. Но вре­ме е да за­поч­не и да изис­ква. Нак­рая да не се ока­же, че за бла­го­дар­ност чи­нов­ни­ци­те са сбър­ка­ли до­ри име­на­та и го­ди­ни­те на уп­рав­ле­ни­е­то на на­чал­ни­ци­те си.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай