БСП: Няма да има ваксини за всички без руската

Проф. Михайлов поясни, че БСП не се фиксира върху руската ваксина

БСП: Няма да има ваксини за всички без руската | StandartNews.com

„Българското правителство сбърка в диверсификацията на броя на ваксините. Срещу милион и половина ваксини от единия вид стоят шест и половина - седем милиона от другия вид по незнайни причини. Някои от тези ваксини не са произвеждат в момента в достатъчни количества, други не са разрешени, а трети няма да бъдат произведени до края на годината. Липсваше и информационна кампания, което доведе до катастрофа във ваксинирането.“

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП проф. Георги Михайлов.

„Водени от намерение да подпомогнем нацията, ние от БСП в лицето на председателя на партията предложихме да бъдат започнати преговори за закупуване на други ваксини“.

Проф. Михайлов подчерта, че дори комисарят по здравеопазването в Европейския съюз е обяснил, че всяка държава-членка на ЕС може да преговаря с трети страни, за да реши проблема с ваксинирането на гражданите си.

„Това беше и смисъла на нашето предложение. Хората имаха нужда от това, а не вчера управляващите витиевато полу да разрешават и полу да забраняват нашето предложение, а да се помогне на българските граждани, които чакаха по опашките и някои от тях се разболяха.“, подчерта депутатът от БСП.

Проф. Михайлов поясни, че БСП не се фиксира върху руската ваксина, а върху възможността в България да бъдат внесени ваксини, които да бъдат легализирани и които вече имат място в ЕС.

„Правителство не можа да се ориентира правилно. То се предовери на Европейската комисия. Ние мислихме, че ще има справедливост за България, като бъдат осигурени достатъчен брой ваксини. За съжаление това не стана.“ Това посочи от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП доц. Георги Йорданов.

Здравният специалист подчерта, че ваксинационният план не може да бъде изпълнен. Той припомни думите на здравния министър, че 70% от българските граждани ще бъдат ваксинирани до месец юни. „С този темп на управляващите ние няма да достигнем тази бройка и след 40 години“, заяви доц.Йорданов.

Народният представител от левицата обясни, че освен европейските и американските ваксини, другите ефективни ваксини са китайските и руските. Той поясни, че Китай изнася ваксината си за страните от Персийския залив и Южна Америка и не проявява сериозен интерес към доставяне на ваксини към страните от Европейския съюз.

„Остава най-близката до нас страна - това е Русия. Това е единственото решение към този момент. Австрия, Унгария, Словакия не само купуват ваксини от Русия, а искат и да ги произвеждат. Австрия в момента е в напреднала фаза за завод за производство на руските ваксини.“, коментира доц. Йорданов.

„В момент, в който светът е пламнал, ние не можем да си позволим да оставим българите без лекарство. Важно е всеки българин, който иска да се ваксинира да има възможността да го направи“, заяви доц. Георги Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай