Броим се по настоящ адрес

Целта е да се провери колко души в действителност живеят в столицата и в големите градове

Броим се по настоящ адрес | StandartNews.com
  • Общината ще докладва за бездомните, стига да знае къде са

От 7 септември започна поредното преброяване на нацията, което за удобство е дистанционно. Колко пъти сме се броили през годините и кога сме били най-много? И какви проблеми срещат в момента хората с подвижен адрес, които се колебаят дали да се преброят в Пазарджик, или в София, защото циркулират между двете населени места? Отговори на тези и други въпроси дават от Националния статистически институт.

  • Целта е да се провери колко души в действителност живеят в столицата и в големите градове

Преброяването на българите вече е в ход, но малцина знаят как да се регистрират за него, особено ако живеят на адрес, който не е записаният в личната карта. Съветът на Националния статистически институт е да впишете като адрес мястото, на което живеете към дата 7 септември, независимо дали сте си направили адресна регистрация там, или не. Според шефа на пресцентъра на НСИ Любомир Блатски, по този начин става по-ясно движението на българите, така че преброяването има за цел да ползва именно тази информация. Да стане ясно колко хора пътуват и с какъв транспорт от една до друга точка на страната. Така че, когато решите да се преброите електронно, не използвайте адрес, на който вече не живеете. По този начин може да се направи и статистика на миграцията в големите градове.

Как да се преброим?

Регистрирате се с мейл, ЕГН и лична карта, след като влезете в електронната страница на НСИ (http://www.nsi.bg) и кликнете върху"Преброяване 2021", за да достъпите страницата на Преброяване 2021. Или посетете директно страницата на Преброяване 2021 (http://www.census.bg).Мейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали "Запазване" на последната страница.С една направена регистрация се попълват данните за всички членове на семейството.

При завършване на анкетата се генерира 15-цифрен уникален код, който се изпраща и на електронната поща. Този код трябва да се предаде на преброителите, когато позвънят на вратата. Ако не ни намерят на адреса, те ще оставят контакт за връзка. Така хората ще могат да им се обадят и да продиктуват номера. За тези, които не са се преброили, те ще се върнат на адреса отново, докато не ги открият, или ще могат да им се обадят и да си уговорят удобен час за посещение. Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България.В рамките на преброяването ще има допитване, търсещо отговор на това какво ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца.От НСИ обясниха, че общинарите специално ще проведат преброяване на бездомните хора, които не могат да посочат свой постоянен адрес. На въпрос как ще ги намерят, отговорът бе: "Те си ги знаят къде са". Дано накрая някой непреброен бездомник не отнесе глоба от 160 лева. Толкова е санкцията за всеки, който откаже да бъде преброен.Времето, което отнема електронното преброяване, е в зависимост от броя на членовете на даденото семейство, тъй като се попълва информация за всеки поотделно. Възрастни семейства, които не могат да работят с компютър и няма кой да им помогне, попадат в групата за физическо преброяване.

Имат ли право преброителите да влизат в дома ни

Справка в инструкциите и правилата за преброяването на населението показва, че никъде в тях не фигурира подобна точка или уточнение, които да дават конкретен отговор по тази тема. "Това е въпрос на разбиране между конкретния преброяван жител и преброителя. Никъде не е разписано такова право на преброителите, нито обратното - че ?не могат да влизат. Ако хората държат, могат да поканят преброителя в дома си. Ако се притесняват, това може да се случи на входната врата, на двора и т.н. Препоръчвам това да стане онлайн", каза пред "Марица" Валентин Точев, отговарящ за преброяването в Пловдив и областта.

Всеки преброител и контрольор ще разполага с карта за легитимация. Тя трябва да бъде представяна при преброяването на врата, за да знаят хората, че пред тях не стои измамник. Всички участници в преброяването, които ще работят с хора на терен, са проверени за наличие на досиета в полицията.Съветите, които полицията отправя към гражданите, са няколко. На първо място, да заложат на електронното преброяване, което ще спести притесненията от физическото посещение. Ако все пак се стигне до домашна визита, хората да изискват документа на съответния преброител, с който той да се легитимира. Препоръчително е да изискат също и телефон за връзка с него. Не на последно място, да следят за поведението му по време на посещението. И все пак по възможност срещата да не се осъществява вътре в къщата или апартамента, особено когато става въпрос за самотно живеещи възрастни хора или възрастна двойка.

Питат ни с кого живеем, колко квадрата е кухнята и с какво се отопляваме

Преброяването на четиричленно семейство с електронна карта ще отнеме не повече от 30 минути. Ако домакинството се състои от двама или трима души, то и времето ще падне на 15 минути. По-тромав ще бъде процесът, ако ни посети преброител в дома ни. Тогава ще трябва да отделим поне 40 минути. Причината е, че човекът, дошъл да ни помогне с попълването на анкетата, ще чете въпросите на глас и при нужда ще дава разяснения. В анкетната карта освен да посочим членовете на домакинството, ще трябва да кажем и през коя година е построено жилището и от колко стаи се състои. Трябва да знаем и колко е общата застроена площ, както и колко квадрата е кухнята. Домакинствата трябва да упоменат също какъв вид енергия използват за отопление и готвене и какви уреди притежават.При електронното преброяване ще отсъства информацията дали живеем в панелка, тухлена, стоманобетонна или кирпичена сграда. Тя ще се попълва допълнително от преброителите, като за целта те ще разговарят с домоуправителя на блока.Малко известен, но интересен факт е, че човек не носи отговорност за попълнена грешна информация в преброителната карта, която попълва онлайн. Така съвсем спокойно всеки може да заяви, че живее в президентски апартамент и че има имение с три басейна, или пък че работи като сервитьор на Луната. Въпреки тази "възможност" от НСИ призовават хората да се отнесат сериозно към националното преброяване и да бъдат максимално точни, изчерпателни и акуратни спрямо информацията, която подават, защото е от значение за щрихиране на картината в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай