Британски кралски войници заемат позиции у нас, задачата им

Историята на Кралския ирландски полк датира от 1688 г.

Британски кралски войници заемат позиции у нас, задачата им | StandartNews.com

Формирование от състава на Ирландския кралски полк на Британската армия пристигна днес в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни, както и други съюзници от НАТО с цел повишаване на оперативната съвместимост и споделяне на умения между нашите държави. Това съобщават от Британското посолство в София.

В съобщение от Министерството на отбраната потвърдиха, че рота от Сухопътните войски на Кралство Великобритания ще се включи от 6 май в съвместната подготовка, която се провежда на учебен полигон „Ново село“, като целта е подпомагане на процеса по изграждане на бойни и оперативни способности на многонационалната бойна група на територията на страната. В периода 7-8 май военна техника ще се транспортира по републиканската пътна инфраструктура от учебен полигон „Ново село“ към Република Северна Македония, а придвижването е в изпълнение на ангажиментите на България като страна-домакин.

Посолството на Великобритания разпространи и изявление на министъра за въоръжените сили на Лондон Джеймс Хийпи, който приветства разполагането войниците им в България.

"Това бързо разполагане на на сили в помощ на нашите български и американски съюзници е доказателство за професионализма на Британската армия и на нейния Кралски ирландски полк", каза Хийпи. Британският министър добави, че "независимо дали става въпрос за трениране на съюзниците ни или за предоставяне на военна помощ, нашите въоръжени сили продължават да стоят начело на международния отговор на войната в Украйна".

Присъствието на приблизително 120 британски военнослужещи ще продължи през идните месеци, като през това време войските на Обединеното кралство ще работят заедно с 2-ра ескадрила на 2-ри Кавалерийски полк на американската армия и 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски на България.

От Британското посолство напомнят, че историята на Кралския ирландски полк датира от 1688 г., а предшестващите го полкове са участвали в битката при Ватерло, битката при Сома и десанта в Нормандия. България е важен партньор в сферата на отбраната за Обединеното кралство и ключов съюзник в НАТО, се казва в съобщението. Двете държави вече работят заедно в редица значими области. Военното сътрудничество бе засилено след подписването на декларацията за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Обединеното кралство и Република България през 2018 година.

В момента Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство извършват въздушни патрули над България за НАТО. Настоящото развръщане е част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за развиване и укрепване на колективната отбрана и сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай