Бранд България! 15 причини за гордост

Георги Господинов вдъхнови Германия, зад соларните панели стои наш учен

Бранд България! 15 причини за гордост | StandartNews.com

Родопската каба гайда влезе в Гинес, ООН ни призна за най-древната нация

3 март - националният празник на България. Ден, който трябва да ни да носи чувство на гордост и чест, да ни обединява и вдъхновява. Вместо това датата 3 март остава разделителна линия, особено след политическия опит да бъде приватизирана.

Ще успеем ли да преформатираме Трети март, превръщайки го в българския празник. Или все пак ще трябва да намерим сили и смелост в себе си да потърсим истински обединителната дата? Това е тежкият въпрос, който стои пред нас, българите, в идните дни.

ВИЖ ОЩЕ: 15 неща, които не знаем за паметника на Шипка

Днес обаче искаме да ви заредим с положителната енергия на Бранд България - модерният разказ за хилядолетната ни история, за онова, което сме дали на света. Искаме да ви представим и хората, които прославят България и са пример за младите у нас.

Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: тракийската цивилизация, Орфей, глаголицата и кирилицата, прабългарският календар, Мадарският конник, киселото мляко. Дали сме на света първото научно откритие - металообработването, и първото обработено  злато - варненското. Създали сме първите градове в Европа. Дело на българи са компютърът, хапчето антибебе, нивалинът, ксероксът, въздушната възглавница, телефонният секретар, фотошопът. И куп други неща, за които невинаги си даваме сметка. "Стандарт" припомня още 15 от тях.

1. Най-древната нация в света

България е най-старата от съвременните държави в Европа, чието име е непроменяно от основаването й. На редовното заседание на ООН през август 2018 г. българите бяха признати официално за най-древната нация на света. Признанието дойде, след като ООН възложи на "National Geographic" да проучи коя е най-древната нация измежду съществуващите в момента на планетата Земя.

2. Нямаме пленено знаме

За 60 години България успява да води пет войни. Не всички завършват с победи, но пленено на бойните полета българско знаме няма. С което не може да се похвали нито една друга армия в света. Докато във Военния музей се пазят 62 пленени вражески полкови щандарта.

3. Времеубежището на Европа

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов покори Европа и света. Той не само спечели наградата "Букър" и счупи всички рекорди по продажба на книги у нас за последното десетилетие, но и се превърна във философска точка на осмисляне на живота и изкуството в Европа. "Времеубежище" стана вдъхновение за германския павилион на предстоящото Венецианско биенале. Идеята за паметта и времето ще заеме централно място в проекта на Германия, която ще се представи на арт форума с "Прагове" (Thresholds) - поглед към миналото и бъдещето от различни артистични ъгли.

4. Златните спортисти

Олимпийските грации на България, златните Стойка Кръстева и Ивет Горанова, шампионите Карлос Насър, Божидар Андреев, рекордьорът Петър Мицин и куп други имена възродиха спортната слава на България.

5. Стефка Костадинова

Незабравимият скок на Стефка Костадинова на 30 август 1987 г. в Рим на Световното първенство по лека атлетика променя историята на спорта. Тя скача завидните 209 см, които до този момент са изглеждали недостижими.

Този рекорд и до днес не е подобрен от нито една жена, макар мнозина да са опитвали. На входа на Олимпийския музей в Лозана, Швейцария, има летва, поставена на тази височина, на която е изписано името на Стефка и нейният рекорд.

6. Пробив в Холивуд

Талантливата млада актриса Мария Бакалова сбъдна българската мечта за пробив в Холивуд. Номинацията й за "Оскар" за ролята в "Борад 2" се превърна във вдъхновение за цяло поколение творци у нас.

7. Златните деца

Няма българин, който да не се гордее със златните деца на България, които носят купища медали от международни олимпиади по математика, физика, информатика и др. Те са истинско вдъхновение за всеки от нас. От първата международна олимпиада по математика през 1959 г. до днес националите ни са донесли за България над 1000 медала.

8. Шампионите по лингвистика

България е на първо място и по брой златни медали по лингвистика за всички времена. "Чувството е неописуемо", казва Александър Велинов, национален шампион и треньор на националния ни отбор. България е една от трите държави, които са доста преди всички останали. Ние сме спечелили 23 златни медала за 20 години и това е най-много от всички държави досега.

9. Космическата храна

България е третата страна, регистрирана в ООН, която е изпратила храна в Космоса. Първите две са САЩ и СССР. Българската космическа храна е изобретена от учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на академик Цветан Цветков развил биотехнологията за студена консервация и сушене на органичната материя във вакуум.

10. Соларните панели

Соларните панели са част енергията на бъдещето, която ще спаси света при настъпващите климатични промени. Но малцина знаят, че използването на слънчевата батерия е свързано с името българина проф. д-р Димитър Чернев. Роденият във Варна учен заминава за Германия, а след това за САЩ през 1956 г. Чернев постъпва в лабораторията на телевизионната компания СиБиЕс, където в сътрудничество с англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке създава магнетофонната касета, която му донася голяма популярност. По-късно създава батерията за използване на слънчевата енергия. Изобретението му става основа за използването на слънчевата енергия за отопление и охлаждане.

11. Гайдите

Родопската каба гайда влезе в Гинес. През 2012 г. 333 каба гайди писнаха в хор в зала 1 на НДК. До този момент в книгата на световните рекорди никога не са записвани гайди. Всеки, който чуе изпълнението, настръхва и определено има защо.

12. Билките

България е на трето място в света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия. В планините ни има билки, които не се срещат никъде по света. Годишно се изнасят между 12 и 15 000 тона, които се използват за лекарства и козметика. Билките са едно от чудесата на мистичната Родопа планина, поради което я наричат Природната лечебница на Балканите.

13. Медът

Уникалният български мед е познат в Европа още от IX век. Сведения за износ на мед и пчелен восък за Византия има от времето на кан Омуртаг (814-831 г.) По-късно българският пчелен мед, наричан "цера Загоре", е добре познат и в средновековните италиански републики. За него пише флорентинският летописец Пеголоти, а Ватиканът постановява свещите за папските литургии да са само от български восък. У нас живеят над 400 000 пчелни семейства. Годишната продукция е над 9600 тона.

14. Светица Олга

На огромна почит в Украйна е Великата киевска княгиня Олга - българка, родена в Плиска. Тя е родственица на цар Симеон. Управлявала е Киевското княжество от 945 до 969 г. Първата разпространителка на християнството сред украинския народ е обявена за светица.

15. Архитект Синан

Синан (1489-1588) е прочут османски архитект. Според легендата това е гениалният българин Майстор Манол, роден в родопското село Широка лъка. Назначен е за пръв архитект на султан Селим и работи последователно по време на управлението на четирима султани. Негово дело са 81 джамии, сред които Султан Селим джамия в Одрин, Сюлеймание и Шахзаде, 33 двореца, 26 библиотеки, 35 бани, 7 водопровода, десетки кервансараи, чешми и гробници. Той е направил и "Баня баши" в София.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи