Бояна под вода, потоп затвори "Тракия" /ОБНОВЕНА/

Кризисен щаб в Хасково за щетите от потопа

Бояна под вода, потоп затвори "Тракия" /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

ФОТО: Дарик Хасково

Потоп в половин България. Дъжд като из ведро се изля над столичния кв. „Бояна”. Бурята превърна улиците в реки, спря тока, телевизията и интернета в целия квартал. Хората се скриха по домовете си, никой не смееше да излезе навън. По-късно драмата се повтори и в останалите столични квартали.

Летният порой в София започна в ранния следобед. Първоначално задуха силен вятър, последваха едри капки дъжд.  Бурята изненада много столичани, които бяха решили да се възползват от слънчевия и топъл ден преди да завали.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури и условия за градушки е обявен за 17 области в страната за днес.  Проливни дъждове се очакват във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, София град, Софийска област, Перник и Кюстендил.

Към 18 ч. бурята затвори магистрала „Тракия” на сто километра от София. Потопът спря автомобилите. Те образуваха зловеща километрична колона. Рейсовете и камионите отбиха в аварийната лента, защото видимостта бе 0.

Градушка колкото грахово зърно се изсипа и в пловдивския квартал "Кючюк Париж". Пороят превърна кръстовищата в езера, много коли в Пловдив пострадаха от ледените късове.

В Хасково, което осъмна под вода, положението остава драматично.

Кметът Добри Беливанов свика Кризисния щаб на заседание, за да се анализират щетите от проливния дъжд, съобщиха от пресцентъра на Общината. В заседанието участваха представители на пожарна, полиция, „Общинска полиция“, ВиК. За по малко от час в Хасково снощи са паднали 62 л/кв.м. Огромното количество вода е нанесло щати най-вече по уличната инфраструктура, има наводнени магазини, мазета подземни гаражи.

Няма бедстващи или пострадали хора, няма прекъснати пътища до села в общината. Всички улица в града са проходими, отчете щаба. Установено е пропадане на част от мост над дере по бул. „Никола Радев“ (пътя за кв. „Болярово“). Свлякла се е земна маса в участък от около 6-7 м от тротоара на пътя, подкопан е с около 20 сантиметра и асфалтът. Това наложи ограничаване на движението в този участък на платното, защото има вероятност да пропадне.

Наводнени приземни етажи на къщи има на ул. „Пионер“. Там ще бъде изпратена техника от ОП „Екопрогрес“ за да изчисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще осигурят машина „Вома“ за почистването на канализацията. От пожарната продължават да отводняват мазета, асансьорни шахти и подземни гаражи. Към този час се изпомпва водата с дълбочина над 2 м от комплекс „Ривърхаус“, отводняват се още помещения на ул. „Тутракан“. Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „Драгоман“. Общо 110 сигнала са получени снощи от дежурния в Община Хасково. Част от тях са на граждани, други са предадени чрез тел 112. Имало е закъсали автомобили в наводнените пътни участъци

Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, прекъсване на електричеството е имало и в хасковските квартали „Куба“, „Любен Каравелов“ и „Ручока“. Още снощи електрозахранването е възстановено.

През нощта и в понеделник опасността от порои остава. В Западна и Централна България ще има проливни дъждове и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. Жълт код е обявен за 9 области в Западна и Централна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град. В тези райони се очакват още валежи, придружени и с гръмотевици. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб юг-югоизточен вятър, а температурите ще са по-високи. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане близко до средното за юни.



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай