Борят се до дупка за Крумови закони на пътя

Борят се до дупка за Крумови закони на пътя | StandartNews.com

Кошмарът да спре, искат родителите на прегазените край Луковит студенти

Пресконференцията на Лютви Местан, която разклати правителството и парламента миналата седмица, отложи внасянето в парламента на исканите промени в Наказателния кодекс срещу шофьорите убийци. Инициират ги родителите на пострадалите младежи от Плевен в жестоката катастрофа край Луковит на 5 май. Формално искането ще бъде внесено днес от ГЕРБ.

Но депутати от всички парламентарни групи засвидетелстват съпричастност и готовност да ги гласуват, категоричен е Христо Таслаков - бащата на тежко ранената студентка Цветелина. Неговата дъщеря оцеля на седалката в смазана кола до приятеля си Владислав, който загина. Издъхна и Николай Менков. Те бяха пометени от поръчково БМВ на шофьор без книжка с 12 присъди. Четвъртият от реното на Влади - Иван, оживя след касапницата.

Ако Крумовите закони, които искат родителите, видят бял свят, ще бъдат завишени драстично наказанията срещу неправоспособни водачи или джигити, които карат пили и предизвикват катастрофи. Според адвокатките Галя Горанова, чийто син Владислав издъхна в ударената на пътя кола, и Валя Таслакова, майка на Цвети, е твърде спорно дали шофьорът е бил непредпазлив, или е действал умишлено, след като е седнал зад волана, очевидно опасен за другите. Мотивите им споделят във Фейсбук хиляди хора от страницата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван".

"Донякъде стана по-добре, че внасянето на промените в парламента се отложи, за това време бяха правно изчистени текстовете", споделя Христо Таслаков. "Този път вярвам на политиците, че ситуацията около властта няма да им повлияе и ще прокарат промените. Те на нас няма да ни помогнат вече, но ще спасят други деца. Не смея дори да си помисля за задкулисни интереси. Че една политическа сила ще саботира, защото такова нещо се подкрепя от друга. Би било кощунство", смята той.

Подобни искания за промени били внасяни два пъти преди и се проваляли, защото има теоретичен спор. Причината е невъзможността да бъдат криминализирани този вид деяния до степен на умишлени престъпления. "Затова сега ще постигнем това, което е практически възможно. Нека направим първата крачка, а въпросът за умисъла да остане открит. Така поне, като увеличим наказанията, ще има превенция", настоява Таслаков.

Той и съпругата му Валя естествено се почувствали много зле от новината за трагедията със загиналото дете Паоло от Стара Загора. Изчакват да мине известно време, преди да се свържат с майката. Наясно са, че в първите дни човек не знае на кой свят е.

"Случаят с Паоло е показателен, че кошмарът по пътищата на България продължава и ние трябва да стигнем докрай в каузата", твърди бащата на Цветелина. Зачернените родители нямат информация за хода на дознанието срещу човека, причинил нещастието на децата им край Луковит. 30-годишният рецидивист Хюриет Сюлейманов поне не е пуснат от ареста в Ловеч и изглежда ще остане там до процеса. Благодарение на това, че преди е бил затвора, шансовете му да се измъкне са малки. Семейството му е в Германия, а вероятността избяга и да се укрие е логична, смятат родителите от Плевен. "Не е важно сега как ще накажем този човек, нищо хубаво не му предстои, но трябва да стреснем другите като него. Карането на кола без книжка се превръща в мода напоследък. Хора от определени групи - поради нежелание или невъзможност да изкарат курсове, си купуват книжки. Много са. И са потенциални убийци на пътя", подчертава Таслаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай