Борисов помага на българи в Берлин

Борисов помага на българи в Берлин | StandartNews.com

Нов социален център към храма ни отвори врати с 300 000 лв. от правителството

Нов социален център имат сънародниците ни в Берлин. Той е към българския храм в Берлин и в него подслон ще получават бедстващи нашенци, останали на улицата. Центърът отвори врати, след като по лично настояване на премиера Бойко Борисов правителството отпусна 300 000 лева за инициативата. Това стана след среща през ноември 2015 г. между министър-председателя Борисов, омбудсмана Мая Манолова и Западно- и средноевропейския митрополит Антоний.

Центърът започна работа навръх рождения ден на митрополит Антоний. За откриването му от България пристигнаха пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, игуменът на Троянския манастир Сионий и шефът на правителствената дирекция "Вероиезповедания Емил Велинов.

В центъра към храм "Св. Цар Борис Покръстител" подслон, топла храна и баня за 3-4 дни ще получават българи, които искат да се завърнат в родината, но нямат средства за това. Центърът е с максимален капацитет 60 души. В него има спално помещение, кухненски бокс, всекидневна с голяма библиотека, към която ще се развие и неделно училище. В новото място още се събират за репетиции трите църковни хора, както и ансамбълът за народни танци.

"Центърът ще започне да изпълнява мисията на църквата за обгрижване на нашите сънародници в Берлин. Той ще е не само социално, но и духовно средище", каза митрополит Антоний. Владиката специално благодари на държавата за помощта.

Храмът в Берлин е в старо гробище, което отдавна не е действащо и е превърнато в красив парк. Сградата е притежание на протестантската църква и е предоставена на българската православна църква срещу символичния наем от 1 евро. През годините държавата е отпуснала общо около 500 000 лена, за да се превърнат руините в красив митрополитски храм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай