Борисов обяви кога стартира летния сезон

Утвърждава утре правилата със своя заповед

Борисов обяви кога стартира летния сезон | StandartNews.com

 

 

Премиерът Бойко Борисов изненадващо отиде в обсерваторията в Рожен заедно с водача на листата на ГЕРБ за Смолян Даниела Дариткова и трима министри - Красимир Вълчев, Костадин Ангелов и Марияна Николова. Там той обяви голяма и радостна новина.

 "Зимните ни курорти работеха тази зима - за разлика от много други в чужбина. Сега искаме да кажем и как се подготвяме за летния сезон, за да може туроператорите и бранша да се подготвят и да знаят какво ще правим от 1 май. Само да свърши тая гадост, тая пандемия", каза Борисов и даде думата на ресорния министър.

 "Сезон ще бъде открит от 1 май. Ще има ясни правила и мерки. Те ще бъдат утвърдени утре с моя заповед", заяви министър Николова и допълни: "Идеята ни е малко по-рано да открием сезона".

 "Ние сме последователни в действията си в борбата с коронавируса. Заради това ще осигурим сигурни, зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Ще вземе участие в т. нар. "зелен сертификат" за пътуване.

Вариантите за чуждестранните туристи у нас са три. Те са - туристът да бъде ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да има отрицателен PCR тест", заяви пък здравният министър Ангелов.

Мотото на летния сезон у нас ще е "Изберете България за безопасна почивка".

Борисов коментира и още една важна К-19 новина, а именно това, че той и още четирима лидери от Европа са писали на Европейския съюз (ЕС) заради неравномерното доставяне на К-19 ваксини за страните от Съюза.

Борисов със спешни мерки след взривяващите думи на Курц за тайните договорки за К-19 ваксините

"Писахме им и казах "Искам да знам кой носи отговорност?". Отговориха ми - Европейската комисия по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия (ЕК). Сега да не се опитват разни хора да ни прехвърлят вина. Сега като е предизборно всички се опитват да се качват на тая вълна.

Категоричен съм, че пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин. Аз съм убеден, че ЕС ще вземе необходимите мерки", каза Борисов.

Премиерът коментира и спирането на ваксинацията с "АстраЗенека" у нас: "Спряхме, за да сме на не 100%, а на 1000% сигурни, че е безопасна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай