Борисов: Обмисляме махане на извънредното положение

Мярката може да бъде вдигната и преди 13 май

Борисов: Обмисляме махане на извънредното положение | StandartNews.com

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци.

ВИЖ ОЩЕ: Отварят семейните хотели и къщи за гости?

"Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски - защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия - а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора".

ВИЖ ОЩЕ: Експеримент показва ще отворят ли парковете

"Аз искам да го махнем по рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай