Бонуси за майките при затворени забавачки

40% от родителите, не искат да се отварят градините

Бонуси за майките при затворени забавачки | StandartNews.com

Мерки в подкрепа на семействата с малки деца, ако ясни и забавачки останат затворени, обеща социалният министър Деница Сачева в предаването „Беновска пита” на Канал 3. Децата и това кой ще ги гледа е въпрос, които предстои да бъде обсъждан, казусът е сложен за решаване, защото около 40% от родителите, не искат да се отварят градините. От учителите и служителите в детските заведение също има такива, които се притесняват да се върнат на работа, каза Сачева.

Днес премиерът Бойко Борисов каза, че в щаба няма единно мнение по въпроса да се отворят ли ясли и забавачки. Вирусът не е опасен за децата, но те могат да го предадат на родителите си, на своите баби и дядовци, което вече може да е фатално. А разпростренението на заразата да излезе извън контрол. Затова засега решението за детските заведения се отлага.

„Дали сме си малко време до края на извънредното положение, ако градините останат затворени, ще направим предложения за подкрепа на семействата. И най-вече за жените, защото те са готови да жертват кариерата, за да гледат децата си, каза още тя. В момента родителите могат да ползват еднократната помощ от 375 лв, както и безлихвените кредити, напомни социалният министър.

Обмисля се и предложение 30 дни неплатен отпуск да се зачита като трудов стаж, за да не губят хората своите права и да могат и да ползват здравната система. Допълнителните финансови мерки са въпрос на още разчети, каза Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай