Болниците искат 1212 нови медици

Болниците искат 1212 нови медици | StandartNews.com

1212 свободни места за специализанти са подали болниците тази година. Това сочат официалните данни на здравното министерство. През миналата година клиниките са обявили малко повече.

Най-много са свободните места за млади лекари, които искат да специализират анестезиология - 96, обща хирургия - 81, ортопедия - 58, и педиатрия - 50. Още 25 са бройките за спешни медици. Най-малка е нуждата на болниците от детски онколози, кардиолози, невролози, психиатри и т.н. Също така не е голям интересът от страна на клиниките към бъдещите кардиохирурзи, съдебни медици, вирусолози и ангиолози.

Освен в болниците свободни места за специализанти има и в практиките на джипитата - общо 101. Държавата смята да финансира обучението на 415 от бъдещите медицински специалисти, с 6 бройки повече от миналата година. Според новите правила всяка болница е длъжна да сключи трудов договор с младите лекари, които ще обучава. Краен срок за запълването на свободните места няма. Подборът на кандидатите всяко лечебно заведение ще прави по свое усмотрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай