Болниците с въздушни линейки, кога ги пускат

Инициативата е на президентството

Болниците с въздушни линейки, кога ги пускат | StandartNews.com

Своевременното изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше обсъдено на работна среща в президентството.

В срещата участваха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция „Международни проекти и програми“ в Министерство на здравеопазването, съобщиха от "Дондуков 2".

Проектът за създаването на HEMS беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната, така че да обхващат цялото население. Това дава възможност за оказване на своевременна лекарска помощ на пострадали в рамките на т.нар. златен час.

Държавният глава оцени високо предприетите действия от министър Събев и ангажираните с реализацията на проекта институции за обучение и квалификация на екипите, така че системата за медицинска помощ по въздуха да заработи веднага след получаването на техниката.Обща бе позицията за привличане на възможно най-широка експертиза в създадения координационен щаб за изграждане на системата.

Обсъдена бе и перспективата системата за спешна помощ по въздуха да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай