Бокова изгуби мача, но и смяната й е излишна

Бокова изгуби мача, но и смяната й е излишна | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

- Докъде ще стигне скандалът с българската номинация за генерален секретар на ООН ?

- Всичките разправии, които възникнаха по повод кандидатурата на госпожа Бокова, вече бяха нещо като гаранция, че тя няма да бъде избрана. Има един основен принцип при такива международни организации, че когато около една личност много се шуми, все едно дали обосновано или не, когато има скандали и разправии, те предпочитат да не я изберат тази личност.

-Около госпожа Бокова възникнаха проблеми още при преизбирането й за втори мандат за ЮНЕСКО и тези проблеми не идваха от България.

- Точно така. Аз не казвам, че те имат само български произход. Даже преди да кажа, че вече в България има скандали, имаше международни разправии. Едно от съществените неща, поради които госпожа Бокова попадна в черния списък на американците, бяха само самоволните й действия по приемането на Палестина за член на ЮНЕСКО. Резултатът беше, че най-големият спонсор на тази организация САЩ се оттеглиха и това доведе до тежки финансови проблеми за организацията, и пак повтарям, тези действия нямаше как да не бъдат запомнени, и от американците, и от британците, и това беше нещо като, как да ви кажа, предварителна лоша атестация. Човек, който така се е представил пред супер силите, общо взето няма шанс. Това е, което се сещам и то предопредели останалите неща, които се случиха. А що се отнася до кандидатура – мисля, че това е несериозно да се говори за втора, защото излиза, че ние едва ли не имаме някакво свещено право на кандидатура и сега може да ги сменяме колкото искаме. Така или иначе Орешарски издигна госпожа Бокова, следващото правителство го подкрепи това издигане, сега - каквото стане в крайна сметка. Смятам, че не трябва да се издига друг кандидат, а с този кандидат, както ви казах, опасявам се, че нещата не стоят много добре.

- Ако обаче Кристалина Георгиева бъде издигната от други държави, каква реакция трябва да има българското правителство по въпроса?

- Това нещо за мен ще бъде пълен цирк. Колкото и да е странно, когато една държава издигне кандидат, там няма изрично изискване той да е неин гражданин. Мисля, че това е несериозно. Между впрочем госпожа Георгиева трябваше ясно да каже „да, искам да бъда кандидат" или „не, отказвам", а не тук да изправя на нокти най-различни хора и организации и да държи, така да се каже, нещата в напрежение.

- Какъв поглед хвърляте към президентската надпревара, вече имаме повече двойки, които се появяват на хоризонта?

- Имаме повече двойки, голяма част от тях са очаквани. Голямата неизвестна, разбира се, е двойката фаворит, нея ще я научим на 2 октомври. Това има два аспекта. От една страна противниците на ГЕРБ са силно изнервени, приличат на боксьор, който тича из ринга и размахва юмруци, но срещу него стои само съдията и се крие по ъглите, няма противник. От друга страна представителят на БСП спокойно си обикаля телевизиите, прави си пиара, няма кой да му опонира. Така че да издигнеш късно кандидат има и плюсове, и минуси. Но късното издигане между другото не е хубаво за българския народ. Това показва неуважение, казвам го съвсем откровено. Българският народ имаше право по-рано да научи своите кандидати, по-рано да зададе своите въпроси, по-рано и повече време трябваше да има, за да се ориентира. Прекалено късно е действително 33 дни преди изборите да издигаме кандидат.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай