Боата беглец била удушвач (ОБНОВЕНА)

Скрила се във вентилацията, може да я издирват цял месец

Боата беглец била удушвач (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Скрила се във вентилацията, може да я издирват цял месец

Змията, която избяга в търговския център „Гранд” в Пловдив, е боа - удушвач.
Тя не е отровна, но може да нападне, ако бъде провокирана, обясниха специалисти, цитирани от TrafficNews.bg. Влечугото все още се издирва, като се предполага, че се е промушило или във вентилационните шахти или, в някоя дупка по панелите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Избягала боа паникьоса мол

Боата е дълга около 1,30 метра и тежи 8 килограма. Тези змии са агресивни. Не са отровни, но хапят лошо, обясни пред агенция "Монитор" и директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Според продавача в зоомагазина, боата е нахранена добре, което означава, че може да не се появи в следващия един месец. Дотогава търговците в съседните магазини със страх ще стопанисват обектите си, тъй като във всеки един момент влечугото може да се провеси от тавана, съобщи още TrafficNews.bg. Пред репортер на агенцията продавачи и собственици на магазините споделили, че мерките които са били предприети от управата на търговския обект са неадекватни.

„Научихме от медиите, че има избягала змия. Не са ни уведомили, не са ни предупредили. Най-малкото трябваше да ни евакуират”, сподели търговец. Той се притеснява не само за себе си, но и за клиентите си. Според него това създава лош имидж на търговския център и ще доведе до отлив на клиенти и западане на работата.

Това не е първи инцидент в неотворения още зоомагазин. Преди време оттам е избягала игуана, която също е била издирвана. Преди година пък са наводнил и етажът. Стопаните на зоомагазина пълнили аквариумите и забравили да спрат водата.

От три години на витрините на зоомагазина е поставена бележка, че предстои откриване. Вътре обаче влизали и излизали хора, които си купували аквариуми, рибки, аксесоари и дори от животните.

Първоначалното объркване, че от магазина е избягал питон, а не боа, се породили, защото окраската на боата наподобява тази на питон и хора, които не са експерти много лесно могат да объркат вида на влечугото. То е от семейство боидни (Boidae), включващо две подсемейства. Тези змии не са отровни и обикновено задушават плячката си.

Императорската боа достига 3 метра дължина. Силата на тази змия е голяма и поради това хората от района на Пантанал, части от Амазония и в Гаяна я наричат още с названието змия-удушвач.

Пясъчната боа (Eryx jaculus), наричана също турска боа, е вид змия, единственият представител на семейство Боидни (Boidae), срещащ се и в България. Достига дължина 50-75 cm.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай