БЛС: Интензивното лечение да се поема от държавата

БЛС: Интензивното лечение да се поема от държавата | StandartNews.com

София. Българският лекарски съюз ще преговаря заплащането за интензивно лечение да се върне в Министерството на здравеопазването.

"С подписването на Националния рамков договор не успяхме да върнем интензивното лечение в Министерството на здравеопазването, но ще се опитаме това да се случи през следващата година. Същото се отнася и до редица редки заболявания, които трябва да са национални програми", заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде БГНЕС.

При представянето на технологията на преговорите при подписването на НРД за 2014 г., д-р Райчинов подчерта, че има синхрон между БЛС и НЗОК и двете организации са участвали заедно при преговорите на всички нива.

Д-р Райчинов припомни, че е останал нерешен и проблемът с финансирането на болничната помощ, но законът е променен така, че да може да се използва резервът от 5%. "Това, което не постигнахме бе разрешването на проблема със съотношението на финансиране на лекарствата и медицинските дейности", каза още председателят на БЛС, като обърна внимание на това, че никъде в ЕС не се заплаща равностойна сума за лекарствата и болничната помощ.

Според д-р Райчинов сред останалите проблемите е, че държавата все още не е редовен платец и плаща цялата вноска само за пенсионерите, а за дете се полагат 16 лв. на месец, което е нищожно. "Това, за което ще настояваме е здравната вноска за децата също да бъде в пълен размер", подчерта д-р Райчинов и прогнозира, че през тази година дефицитът в НЗОК ще бъде между 150-200 млн. лв.

"Факт е, че няма по-нисък дял за здравна вноска от този в България", припомни д-р Райчинов и призова финансистите да спрат да се упражняват на темата колко много пари се отпускат за здравеопазване.

Според председателя на БЛС няма система в Европа, в която да е предотвратила надписването на дейности, а цените на медицинските дейности са най-ниски в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай