Близо 1 500 минали през "Пирогов" за празничните дни

Близо 1 500 минали през "Пирогов" за празничните дни | StandartNews.com

Само трима с алкохолно натравяне по Великден

Близо 1500 души са потърсили лекарска помощ в „Пирогов" от началото на почивните дни за Великден до днес. Това съобщиха от лечебното заведение на нарочна пресконференция. Само 200 от тях са били хоспитализирани.

Не е имало тежки случаи през празничните дни, каза д-р Кирил Христов от хирургичното отделение на болницата. И уточни, че работата на медиците е протекла нормално.

През Детската травматология на „Пирогов" са преминали общо 151 деца. 30 от тях са останали за празниците в болницата, посочи говорителят на лечебното заведение Мария Пойразова. Един от случаите е на 9-годишно момче, което пострадало на ски пистата в Банско и е дошло „Пирогов" с няколко счупвания.

„Стандартни бяха случаите. Повечето от пациентите, които приехме, бяха с кръвотечение или с усложнена въздушно-каменна болест вследствие на хранителни грешки. Сравнително малко имаше травматично болни, нямаше по-тежки случаи, нямаше по-тежки случаи. И двата типа заболявания са характерни и за сезона, и за празника. Усложненията на язвената болест, както и усложненията на въздушно-каменната болест се появяват вследствие на някаква хранителна грешка", обясни д-р Кирил Христов, цитиран от "Дарик".

Само три случая на алкохолни натравяния през празничните дни са регистрирани в токсикологията на "Пирогов". Единият е на 42-годишен мъж, които е приет с 2,3 промила алкохол в кръвта. Друг - 67-годишен пациент е постъпил на 12 април, с 2,27 промила алкохол, съобщиха още от лечебното заведение.

16-годишно момче, което е било на купон, изпило бутилка водка. В резултат на това е било настанено в болницата с 1,8 промила алкохол в кръвта, отчетоха медиците.

Доктор Христов разказа и за уникален случай на 73-годишна жена, която е постъпила през март с тежко усложнение - преплитане на червата:

Лекарите разказаха и за уникален случай на жена, приета наскоро в "Пирогов". „Постъпва по спешност в нашата клиника с едно усложнение на въздушно-каменна болест, чиято честота е между 1 и 4%, преплитане на червата. При пациентката има и още една вродена малформация с почти същата честота. При нея този камък достига до това място, където се заклещва и предизвиква запушването. След кратка подготовка оперирахме пациентката, следоперативният период премина гладко. На осмия ден пациентката беше изписана здрава", обясни д-р Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай