Близнашки: Идва дебат каква република ще сме

Има хора, които смятат, че трябва да приключим с демократичния експеримент

Близнашки: Идва дебат каква република ще сме | StandartNews.com

 

Дебатът за нова Конституция тепърва предстои, като се очаква да се сблъскат двете философии - за парламентарна или президентска република. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева“.

„Има хора, които смятат, че трябва да приключим с демократичния експеримент и да отидем към някаква разновидност на авторитарен режим, но това е огромна заблуда. Не мисля, че българският народ ще се откаже от своите постижения през изминалите 30 години. Трудно е да се откажеш от свободата си“, каза професорът.

Според него, подобна промяна се готви от доста дълго време, а пазеният в тайна проект за нова Конституция на президента Румен Радев би представлявала именно това.

Що се отнася до темата с машинното гласуване, която се дебатира ожесточено в последните дни и седмици, проф. Близнашки заяви, че това е опит за въвеждане на един архаичен модел на водене на избори и призна, че сам би гласувал с хартиената бюлетина, когато дойде време да упражни своето право на глас.

„Никой не ме е търсел и нямаше как да стане да бъде поканен за правосъден министър. Не е имало такива разговори. Нямаше как да стане, защото ГЕРБ внесоха изцяло нов проект за нова Конституция, а аз така или иначе съм свързан с Конституцията от 1991 г. Всички знаят, че съм изиграл важна роля през онези времена“, каза още Георги Близнашки по адрес на спекулациите, че именно той трябвало да наследи Данаил Кирилов на поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай