Български русофили: Путин е диктатор, в Украйна има нацисти

Искра Баева: В Украйна има нацисти и това е безспорно, но управлението не е такова

Български русофили: Путин е диктатор, в Украйна има нацисти | StandartNews.com

Лявата общност в България направи неочакван ход, пускайки позиция за войната в Украйна, в която 140 известни личности с леви убеждения осъждат агресията на Русия, обявяват се за териториалната цялост на Украйна, включително и Крим, настояват и за по-широки санкции срещу режима на Владимир Путин. Досега левите у нас бяха категорични, че САЩ и Украйна са виновни Путин да започне денацификация и че не трябва да има санкции срещу Русия. Москва започна военните действия и следва тя да ги прекрати, смятат изразилите позицията чрез петиция, организирана от сайта dВерсия. Сред тях е и историкът проф. Искра Баева.

„Петицията е срещу войната. Това не означава, че заемаме едната страна срещу другата, защото това само ескалира напрежението. Няма как да не признаем от кого беше започната войната. Когато категорично осъждаме войната, трябва да кажем, че тя не започна без причина. Те бяха и от двете страни, даже от няколко страни", заяви Баева пред Нова телевизия, като подчерта за себе си, че е русофил.

"Формално спорът започна между Русия и Украйна, но в него участват и много западни сили. В началото имаше един призив за денацификация на Украйна. Там има нацисти и това е безспорно, но управлението не е такова. Украинците не са такива”, каза историчката. По думите й Владимир Путин е авторитарен лидер, управлявал твърде дълго.

„Разделението на русофоби и русофили е различно от разделението ляво-дясно. За нас първата реакция, която доведе до тази петиция – може би първата публична позиция, беше на леви активисти”, разкри Стойо Тетевенски - млад писател и общественик, който е инициатор на петицията.

Според него не е важно дали си русофил или русофоб. „Изходната точка за мен е лявото. Ляво означава антивоенно. И в случая първият ни приоритет трябва да бъде „не на войната”. Защото невинни хора умират. "Не на войната" в случая означава "да спрем Путин", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай