Българките, за които светът говори

Кристалина Георгиева е по-влиятелна от Елизабет Втора, бг бизнес дами успяват в Близкия изток и САЩ

Българките, за които светът говори | StandartNews.com
  • Имената на наши сънароднички влязоха в престижни класации за успехи
  • Кристалина Георгиева е по-влиятелна от Елизабет Втора, бг бизнес дами успяват в Близкия изток и САЩ

Има българки, чиято дума се чува по целия свят. Имената на някои от тях влязоха в престижни класации за успехи през 2019 г.
Сред най-силните е шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Българката, която за кратко бе изпълнителен директор на Световната банка, зае поста управляващ директор на МВФ през септември 2019 г. и стана първата наша сънародничка, оглавила една от най-влиятелните организации в света. През декември Forbes класира Георгиева на пето място по влияние в политиката и на 15-о в топ 100 на най-влиятелните жени през изминалата година. Така тя изпревари световно известната телевизионна водеща Опра Уинфри, която е 20-та поред в списъка, както и кралица Елизабет Втора, заемаща 40-а позиция. Георгиева успя благодарение на международния си авторитет, дипломатически талант, както и солидните си познания и умения в икономиката, финансите и управлението, коментираха световните медии.
Друга българка - еврокомисарят Мария Габриел, бе обявена от водещото европейско списание за киберсигурност SC Media UK за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа за 2019 г. в областта на киберсигурността. "Това е тема, която в днешната цифрова ера засяга всеки един от нас. За две години постигнахме много. Вече имаме европейска стратегия за киберсигурност, имаме по-силна европейска агенция за киберсигурност, както и първата рамка за сертифициране на продукти и услуги. През януари стартирах и кампания за повече жени в сектора на киберсигурността. Жените имат талант, знания и експертен опит, чрез които могат да допринесат много за европейската киберсигурност", коментира Мария Габриел, която бе комисар по цифровата икономика и общество в предишната Еврокомисия.
Сред българките, за които светът говори, безспорно е Стефка Костадинова. Тя е сред 100-те най-значими жени, оставили траен отпечатък в човешката история, чиито съдби разказва журналистът Георги Тошев в книгата си "Аз съм...", представена през ноември 2019 г. Рекордът на Стефка от 209 сантиметра в скока на височина, поставен на 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, остава ненадминат и до ден днешен - вече близо 33 години! Емблематичната ни спортистка, носителка на множество европейски и световни титли, е председател на Българския олимпийски комитет от 2005 г., а през 2017 г. бе преизбрана за четвърти мандат. Четири пъти е Спортист номер 1 на България, а през 2012-а името й влезе в Залата на славата на световната атлетика.
Друга наша сънародничка - Нина Добрев, е сред най-харесваните българи в социалните мрежи. Тя е следвана от 19 милиона души! Всяка нейна публикация има над 710 000 харесвания и над 2500 коментара. Николина Добрева е нарежда сред 150-те личности в света, които са най- популярни в Instagram, където има два пъти повече фенове отколкото във Фейсбук. Така канадската актриса, родена на 9 януари 1989 г. в София, която винаги подчертава българския си произход, е сред най-успешните инфлуенсъри в света.
Русенка пък влезе в престижната класация на 25-те най-влиятелни жени в хотелиерството в Близкия Изток през 2019 г. Татяна Атанасова, управител на супер престижния Мьовенпик Ризорт в Петра, Йордания, е на 23-но място. Тя е единствената българка в компанията на доказани лидери в хотелския бизнес като Кандис Д'Круз - вицепрезидент на "Marriott Internacional". Отговаря за луксозното портфолио от осем бранда в Близкия Изток и Африка. "Близкият Изток е запазена територия за мениджъри мъже и за една жена е много трудно да пробие заради специфичните културни и религиозни особености на региона. Организаторите отвориха за номинации класацията през ноември и всички хотели в Близкия изток бяха поканени да номинират жени мениджъри, които са носители на промяната, имат уникален управленски стил и се явяват двигател за развитие и сериозни постижения", казва Татяна. Тя е работила като журналист в "Русенски Стандарт". След закриването на вестника става мениджър на хотели в България, Дубай, Барбадос, Катар, Йордания.
Жасмина Панайотова е сред най-влиятелните бизнес дами в Чикаго. Основателката на маркетингова агенция в предградието Шамбруг на Ветровития град бе забелязана от престижното издание "Business Ledger", част от медийната група на вестник "Daily Herald" - един от трите големи чикагски вестника. Всяка година то обявява кои са най-влиятелните жени в бизнеса в предградията на запад от Чикаго. На 1 ноември 2019 г. се състоя 22-рата официална церемония за връчване на кристалните статуетки. Сред номинираните 21 дами бе и родената в Сливен Жасмина Панайотова. Тя е в САЩ от 1992 г. През 2006 г. основава своя фирма "Proceed Innovative". Не забравя обещанието си да помага на хората в България и назначава трима сътрудници, базирани в Русе. "За да успее един имигрант в Америка, трябва да е трудолюбив и да вярва в себе си, както и да прави нещо с желание да помогне на хората. Когато твоята цел е да помогнеш на другите, те помагат на теб", споделя българката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай