България може да обърне войната в Украйна. Версията на журналист

България има ресурси, които са почти уникални, защото са от старите съветски снаряди

България може да обърне войната в Украйна. Версията на журналист | StandartNews.com

Нашата страна може да промени хода на войната в Украйна, заяви пред Нова телевизия разследващият журналист Христо Грозев.

“България има ресурси, които са почти уникални, защото са от старите съветски снаряди, които са сред най-търсените и важните за Украйна”, поясни Грозев.

Обемът на износ на оръжия е от особена важност за Украйна, смята журналистът.

“Големите обеми не са в складовете на производителите, а в складовете на армиите. Без официално решение на България да изнася, тези обеми не могат да стигнат необходимите нива”, каза още Христо Грозев.

Според него няма съмнение, че има транспорт на муниции към Украйна. Това стана ясно след като украински самолети започнаха да циркулират до Бургас и София. България е решила да изнася разглобени части за боеприпаси, така че цял патрон да не се изнася, разкри Грозев. Сглобяването на частите в Чехия обаче оскъпява доставката на оръжие за Украйна.

Всеки снаряд е важен, тъй като Украйна реално води война, която е в реално време, и ще трябва да ползва своите запаси в реално време, за да има шанс да се защити. България има ресурси, почти уникални сме, по тази причина, че голяма част от другите страни, които предлагаха директна помощ Украйна, свършиха или свършват своите ресурси от тези стари съветски оръжия, които са най-търсените и най-важните за Украйна, с калибър 152 милиметра, но 122 и 125 мм също ги има в България. Това, което се изнася в момента, е важно за Украйна, каза още той.

“Ние разследвахме взривовете в Българя и Чехия. Русия загуби голяма част от своето тайно присъствие и възможност да взривява боеприпаси. В момента всеки руснак, който пътува в чужбина, е заподозрян”, каза той.

Преди известно време Чехия обвини Русия за взривяването на склад с боеприпаси във Врбетице през октомври 2014 година. Според чешките медии атентатът срещу склада е бил извършен, за да се предотврати сделка, в която е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. През 2015 г. взривове имаше и в държавното предприятие ВМЗ „Сопот“ у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай