Българите в РСМ бесни, какво казаха за френското предложение

"Няма да участваме в сценарий за търговия с обещания, че има напредък"

Българите в РСМ бесни, какво казаха за френското предложение | StandartNews.com

Българите в Северна Македония не са съгласни с направеното предложение на френското председателство до Народното събрание. 

В предложението на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС липсва протокол за двустранно споразумение между Скопие и София, смята лидерът на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев.

"Без това двустранно споразумение това френско предложение не е пълно. Трябва да видим първо какъв е този двустранен протокол, какво съдържа. Ние, македонските българи, няма да участваме в сценарий за търговия с обещания, че има напредък", коментира Колев в ефира на България Он Еър.

По думите на бившия външен министър Даниел Митов предложението на френското председателството е стъпка напред, но българската страна тепърва трябва да се запознае подробно с документа.

"Не всички български искания са залегнали във въпросното предложение, но има някакъв напредък", заяви Митов.

А Конституционалистът доц. Наталия Киселова е на мнение, че се прави опит да бъде прескочен българския министър на външните работи чрез прехвърляне на отговорността за решенията по въпроса за еврочленството на Република Северна Македония на Народното събрание.

"Външния министър сподели проекта за това решение, но не е бил консултиран предварително с МВнР, което се отклонява от правилника на МС и неговата администрация и да Закона за нормативните актове. Премиерът ръководи общата политика на правителството, но по определени въпроси компетентен е министърът на външните работи и неговата администрация", уточни доц. Киселова.

По думите на ѝ натискът може да бъде в две посоки – българската страна да се откаже от някои от исканията си или да отстъпи, за да започнат преговори и условията на България да бъдат изпълнявани в хода на преговорния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай