Българите избраха Турция и Египет за празниците

Туроператорите отчитат значителен ръст на българските туристи зад граница през коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година

Българите избраха Турция и Египет за празниците | StandartNews.com

Туроператорите отчитат значителен ръст на българските туристи зад граница през коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година. Над 5000 човека са по чартърни и самолетни програми в чужбина, а по автобусни екскурзии са още толкова, съобщиха за TravelNews от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Във вътрешността на страната ще има около 560 000 пътувания, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Над 20 чартъра има от София и Варна за чужбина, като най-много са за Египет и Турция, заяви Павлина Илиева, председател на ОБТ и управител на туроператора „Аполо“. Останалите дестинации с директни полети са Йордания, Тунис, Албания, Малдиви, Доминиканската република, Шри Ланка, Занзибар и Лапландия. По редовни самолетни линии най-много българи ще има в Дубай (ОАЕ), Тайланд, Мексико, Рим (Италия), Прага (Чехия).

„Тази година положението е по-добре в сравнение с 2020 г., когато дейността ни беше забранена“, коментира тя. Въпреки това пътуванията са далеч по-малко преди пандемията през 2019 г. За съжаление Европа остава втора година затворена за Коледа и Нова година с много рестрикции и със забрани за неваксинираните, обясни Илиева. Почти всички страни вече искат PCR тест и за ваксинираните туристи.

Най-голям интерес за коледните и новогодишни празници има към Египет и Дубай, заяви Невена Николова, управител на „Дрийм холидейс“. Следват Йордания и Малдиви. Завръща се интересът към Тайланд въпреки високите изисквания и усложненото вадене на визи. Вече има доста хора за дестинацията, на които успяхме да извадим визи и ще пътуват натам, подчерта Николова. Тайланд беше най-посещаваната далечна страна през 2019 г., когато е посетена от над 46 000 българи. За януари и февруари 2022 г. има бум на записванията за екзотични и далечни страни, каза Невена Николова.

Туроператорът „Абакс“ има най-много чартъри покрай празниците до 10 дестинации, обяви Георги Пасев, маркетинг мениджър на компанията. От тях 5 са до Кайро и Хургада с полети от София и един от Варна, Шарм Ел Шейх, Йордания, Анталия (Турция), Албания, Тунис. Само при тях има над 900 българи по програмите за Египет. Отделно имаме групи по редовни линии до Прага, Дубай, Малдиви и Коста дел Сол в Испания, обясни Пасев. Според него тази година е доста по-добре в сравнение с 2020 г., когато са имали само 3 чартъра. „Но отново липсват пътуванията за Европа заради многото рестрикции“, подчерта той. Отпаднали са дестинации като Рим, Париж, Виена, Будапеща, Барселона и др. Все повече хора се отказват да пътуват заради изискването за PCR тест на отиване и връщане дори за ваксинираните. За четиричленно семейство мярката оскъпява ваканцията с над 400 лв., каза Георги Пасев.

При нас най-много се търсят екзотичните дестинации като Малдиви, Доминикана и Мексико, обяви Румяна Юксел, управител на „Аква тур“. Според нея те започват да си възстановяват туризма и славата. В Малдиви и Мексико за празниците трудно се намират места в хотелите. Цените на Малдивите тази година не са ниски и започват да се връщат към старите високи стойности, подчерта Юксел. Тя допълни, че за Анталия също е голям интересът и чартърът за Нова година вече е пълен.

Същата тенденция очертаха още от „Онекс тур“. Велизар Димитров, маркетинг мениджър в туроператора, каза, че най-много туристи имат за Доминикана, Шри Ланка, Малдиви и Турция. Общо ще заведат в чужбина над 1000 българи по своите чартърни и самолетни програми.

По автобусните програми на туроператорите за чужбина най-много туристи ще има в Турция, Сърбия, Северна Македония и по-малко в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай