Вторник,

Благовещение е. Защо се носи нова дреха?

От: СТАНДАРТ -
5882
Благовещение е. Защо се носи нова дреха?
A
A
A

Днес е един от най-хубавите християнски празника –Благовещение, денят, в който Архангел Гавриил възвестява на Дева Мария, че тя ще роди сина Божий – Иисус Христос.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина.

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Почитат се майките и майчинската грижа.

Празникът е утвърден през VII век.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз.

Народното име на празника е Благовец. Той съвпада с началото на пролетта и затова бабите казват, че трябва да се хванеш за нещо зелено. Традиционно се приготвя „зелена храна“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която се намазва с мед и се раздавала на съседи и близки.

Облича се нова дреха. Гадае се по деня, каквото човек прави и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носим пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Хората вярвали още, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички