Бившият шеф на КЕВР какво ще ни се случи с цената на тока

Компенсациите не могат да бъдат безкрайни, каза Иван Иванов

Бившият шеф на КЕВР какво ще ни се случи с цената на тока | StandartNews.com

Няма съмнение, че се очаква увеличение на цената на тока, но до 1 юли промяна няма да има, заяви пред БНТ бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

"В момента по енергоносителите в България не се спазва пазарна логика. Компенсациите не могат да бъдат безкрайни", каза Иванов.

По думите му акцизът за електроенергията и природния газ е твърде малък и ако бъде премахнат временно това няма да доведе до сериозен проблем за бюджета.

"Течните горива не са стока, която се регулира както електроенергията и природния газ. Премахването на акциза върху течните горива е задължително да бъде извършено чрез нотификация от Европейската комисия, липсва ли такава нотификация не можем да променим акциза дори със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, друг е въпросът дали Европейската комисия ще го приеме", допълни Иван Иванов.

Според него заявеното от председателя на комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски, че България може да наложи вето на ембаргото върху руския петрол не би било полезен ход. "Това ще означава спиране на шестия пакет санкции, това не бива да се допусне, аз съм против налагането на вето", заяви категорично Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай