Бивш шеф на КАТ бесен на служителите на МВР. Какво препоръча?

Синдикатите оспорват позицията за вина на всички служители в МВР

Бивш шеф на КАТ бесен на служителите на МВР. Какво препоръча? | StandartNews.com

Серия от случаи на заловени служители на МВР зад волана след употреба на алкохол и наркотици разтревожи обществеността. Стигна се дотам да се искат законодателни промени, за да бъдат озаптени хората на реда, които нарушават същия този ред.

Бившият началник на Столичния КАТ Тенчо Тенев отчита повече случаи на служители на МВР, които се качват зад волана употребили алкохол и под въздействието на наркотици. По-думите му контролът, упражняван от преките ръководители, е отслабнал.

„Определени служители петнят МВР. Обикновени хора, колеги, които при лош подбор са влезли в системата. Същите се показват на атрактивни дестинации по целия свят, татуирани и какво ли още не. Трябва да има много по-качествен подбор”, категоричен бе той в интервю за Нова телевизия.

Недопустимо, според Тенев, пък било служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. „Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага - началници и др.”, добави Тенев.

Според Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР отговорността за случващото се в системата е на полицаите. Не приема тя да се свежда само върху работещите.

„Причината е ясна - лош подбор, нарушено кариерно развитие, липса на истинска реформа. Да обясня ли как бяха изгонени хора от системата през 2015 г. и колегите бяха държани на 640 лв. основна заплата до 2018 г. Последната година и половина социален диалог в МВР няма”, обясни той.

Кузманов смята, че болшинството служители са прекрасни и не желае да се лепят „позорни етикети”. „Решението е незабавен консенсус между партиите и започване на реална реформа в МВР за период от 6-8 години. Не трябва да лъжат повече, че реформа може да стане за два месеца”, категоричен е представителят на синдикалната федерация.

Относно проверките на пътя, Тенев обясни, че служителите от „Пътна полиция” са оборудвани с боди камери. Преките ръководители били длъжни няколко пъти в денонощието да проследяват какво работят подчинените им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай