Бивш шеф хвърли обвинения към полицията за протеста на "Възраждане"

На този протест имаше струпване на много хора, без да се спазват никакви мерки

Бивш шеф хвърли обвинения към полицията за протеста на "Възраждане" | StandartNews.com

Докарани с автобуси от страната, антиваксъри и привърженици на партия "Възраждане" се опитаха да щурмуват парламента на 12 януари. За предизвиканите пред Народното събрание безредици и някои действия на депутатите, оказва се, вина носят и Националната служба за охрана (НСО) и полицията. 

"При влизане в парламента могат да се случат много неща, но сградата на Народното събрание е обект от националната сигурност, такова нещо не бива да се случва с нея", предупреди в интервю за НоваНюз ген. Васил Василев, бивш директор на полицията.

"Няма как охраната от НСО да държи сметка на депутатите как да се държат. Те могат да им направят забележка. Всичко зависи от самия депутат, поведението му е негова отговорност. А промяна на закон в това отношения няма да свърши работа", каза Василев по отношение на действията на някои депутати по време на протеста.

Васил Василев припомни, че работата на полицаите е да не допускат повреда на имущество и действия, които да водят до опасност за живота и здравето на хората.

Според него е било грешка, че по време на протеста полицаите са били без маски и без подходящо оборудване.

"Имаше рекорден брой заразени с ковид, а на този протест на "Възраждане" имаше струпване на много хора, без да се спазват никакви мерки. Трябва да се носи морална отговорност, а може и наказателна", добави генералът.

Според него и тактиката на бутане от страна на полицията е била погрешна, тъй като е опасна и пълна с възможности за наранявания. "Всички трябва да знаят, че когато се ходи на протест, е ясно, че ще има провокации, че ще има съпротива", заяви Василев.

Според него е трябвало да има пропускателни пунктове, полицаите да са оборудвани. Липсвал е и ръководител от страна на полицията, който да владее и контролира случващото се на протеста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай