Четвъртък,

Бивш министър каза шокираща цена на хляба!

От: Редактор -
603
Бивш министър каза шокираща цена на хляба!
A
A
A

"Най-жалкото е, че българското правителство не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена криза. За 2 месеца не са предприети никакви мерки. Правителството беше решило да купи зърно от стара реколта, аз бях против това, след един месец започва жътвата, не е купен и 1 кг.

Държавата може да създаде спънки, но не може да ограничи износа", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред  .Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата. От днес вече трудно се намира хляба на цена под 2 лв.

Той е категоричен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на държавата зърното си на цена от 600 лв., след като на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лв. на тон.

Дикме очаква хлябът да продължи да поскъпва.

"Цената на килограм хляб няма да бъде под 3 лв. Очаквам скоро да има увеличение на цената и последващо увеличение. Но зърнопроизводителите нямат вина, те не са спекуланти. Те миналата година торяха с торове за 500 лв. на тон, сега - с 2000 лв., горивото от 1,50 лв. вече е 3,50. Себестойността е различна", заяви бившият земеделски министър.

И препоръча на управляващите да помогнат адекватно на социално слабите.

"За богатия и 20 лв. да стане хлябът, няма да му е проблем, но за бедния хляб от 3 лв. и кисело мляко от 2 лв. ще е проблем. В бюджета има много повече приходи от ДДС. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лв. Пари има, държавата трябва да знае как да ги разпредели правилно", подчерта Дикме.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички