Бивш министър каза шокираща цена на хляба!

Според Дикме няма да пада под 3 лева

Бивш министър каза шокираща цена на хляба! | StandartNews.com

"Най-жалкото е, че българското правителство не може да осъзнае, че сме на прага на продоволствена криза. За 2 месеца не са предприети никакви мерки. Правителството беше решило да купи зърно от стара реколта, аз бях против това, след един месец започва жътвата, не е купен и 1 кг.

Държавата може да създаде спънки, но не може да ограничи износа", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред  .Все по-често се говори, че продоволствената криза чука на вратата. От днес вече трудно се намира хляба на цена под 2 лв.

Той е категоричен, че никой производител няма да се съгласи да продаде на държавата зърното си на цена от 600 лв., след като на пристанището в Бургас пшеницата се товари на 670 лв. на тон.

Дикме очаква хлябът да продължи да поскъпва.

"Цената на килограм хляб няма да бъде под 3 лв. Очаквам скоро да има увеличение на цената и последващо увеличение. Но зърнопроизводителите нямат вина, те не са спекуланти. Те миналата година торяха с торове за 500 лв. на тон, сега - с 2000 лв., горивото от 1,50 лв. вече е 3,50. Себестойността е различна", заяви бившият земеделски министър.

И препоръча на управляващите да помогнат адекватно на социално слабите.

"За богатия и 20 лв. да стане хлябът, няма да му е проблем, но за бедния хляб от 3 лв. и кисело мляко от 2 лв. ще е проблем. В бюджета има много повече приходи от ДДС. От всяка бутилка олио хазната прибира по 1 лв. Пари има, държавата трябва да знае как да ги разпредели правилно", подчерта Дикме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай