Вторник,

Бивш министър каза големия проблем на пенсионерите

От: Редактор -
8797
Бивш министър каза големия проблем на пенсионерите
A
A
A

Големият проблем е, че 3/4 от пенсионерите получават под 1000 лева и за тях трябва да се търси решение, защото шестте процента не вършат работа и не са достатъчни.Това каза пред Българското национално радио бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

"Вероятно това е причината да се предлага второто увеличение от октомври. Тук има риск отново. Когато се говори със средни числа, винаги ще има някакъв проблем с обяснението, затова е много важно как ще бъде обяснено всичко това на хората.

При всички положения, след като правителството е имало куража да каже – "няма да получавате по-малко пари“, значи трябва да има два пъти по-голям кураж да намери парите", обясни той. 

Нейков отбеляза, че инфлацията намалява покупателната способност: "Може да получаваш повече пари от периода преди инфлацията, но това не означава, че имаш по-голяма покупателна способност.

Това е големият проблем и е коректно да се каже на хората, че независимо от всички усилия, които се полагат от правителството, всъщност ще имаме намаляване на покупателната способност. Според мен трябва да подготвим хората да се стегнат за есента и зимата".

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички