Битката срещу врага с партиен билет съсипа БСП

Битката срещу врага с  партиен билет съсипа БСП | StandartNews.com

Незабавно да се свика конгрес, който да освободи председателя

Димитър Дъбов е бивш зам.-председател на БСП в екипа на Сергей Станишев. През ноември м. г. напусна Изпълнителното бюро на партията. След фиаското на миналогодишните парламентарни избори на "червените" се прочу с репликата, че "богати младоци искат да превземат БСП". Пред "Стандарт" той коментира ситуацията в Столетницата след местния вот.

- Повече от година не сте давали интервюта, г-н Дъбов. Защо решихте да нарушите мълчанието?
- Смятах, че е редно новоизбраното ръководство на партията да получи шанс да покаже своите възможности и да реализира идеите, които има. Разбира се, изказвал съм своите мнения на пленуми, защото там е мястото, където да се водят сериозните разговори. За съжаление се оказа, че кризата в БСП не само не е преодоляна, а продължава да се задълбочава. Редица действия на председателя и ръководството на партията ускоряват процесите по изострянето й. Това е причината да се съглася за това интервю.
- Какво се случи на БСП на тези избори?
- Различни представители на ръководството използваха доста определения - срив, провал, разгром. Смятам, че резултатът от местния вот трудно би могъл да се събере в някоя от тези квалификации, но във всички случаи е най-лошият през последните 25 години. Факт е, че имаме 60 "червени" общини в страната. За партия от среден и по-дребен калибър - 90% от партиите в България, този резултат е мечта, но за БСП е срив. Защо смятам така? Ето и доказателствата - през 2011 г. ние имахме кметове в 103 общини, от 8 областни градове тогава - днес не сме спечелили нито един. И най-лошото - за пръв път в една трета от областите нямаме нито един кмет. Става дума за Търговищка, Разградска, Габровска, Силистренска, Сливенска, Бургаска, Хасковска, Смолянска и Кърджалийска област. В още една трета от областите имаме само по един кмет - например в Русенска наша е само община Вятово, в Кюстендилска - само Трекляно, във Варненска - Провадия. Само в десетина области имаме по 4-5 кмета - Пловдивска, Добричка, Софийска, Плевенска - те поизмиха очите на партията на тези избори.

За пръв път от 25 години падаме под 400 000 гласа

Ръководството на партията не е в състояние да спре този отлив, да стопира тревожните процеси.
- Кои са причините за печалния резултат?
- Част от причините се крият в лошото организационно състояние на някои местни структури, слабата кадрова политика там, недобре подбраните кандидатури за кметове и общински съветници, които доведоха до вътрешно напрежение. Голямата вина обаче е на националното ръководство. Нямаше добра национална кампания, която да подкрепи усилията на местните структури. Ръководството се загуби, председателят се движеше хаотично из страната, заместниците му не се виждаха, отсъстваха точно там, където трябва да се окаже най-голяма помощ. До последния момент БСП продължаваше да се занимава със себе си. Последните две заседания на НС бяха посветени на търсенето на врага с партиен билет. Тази вътрешнопартийна битка, която националното ръководство поде срещу отделни структури, доведе до тотален срив.
- Във Видин например БСП излезе на практика с двама кандидати.
- В партията отдавна се знае, че Михаил Миков и местният ръководител на БСП във Видин са в лоши отношения. След като бе избран за лидер, Миков се възползва да отстрани видинския председател. Отмени и решението на партийната конференция, която с над 90% от гласовете реши да подкрепи бившия кмет Герго Гергов. Посочена бе нова кандидатура. Членовете на НС му се довериха, аз не спадам към тях и съм гласувал против. В резултат на тези действия БСП във Видин остана четвърта, Гергов - трети. Ако се съберат гласовете за кандидата на БСП и за Гергов, ще стане ясно, че най-малкото щяхме да се явим на балотаж.
- Къде другаде партията стана жертва на вътрешни дрязги?
- Има още по-драстични примери за неуместна намеса на националното ръководство - разбити бяха организациите в Пазарджишка област. Всичко започна с община Стрелча - там местните предложиха кандидатура за кмет, приета със солидно мнозинство, но националното ръководство наложи Иван Евстатиев, досегашния кмет. В резултат на което номинираният от общинската организация се кандидатира от друга партия и ни победи. Последваха оставки. В Пазарджик въпреки всички предупреждения бе проведена наказателна операция с разпускане на общинската конференция, местното бюро, предизборни щабове и беше назначен някакъв организационен съвет от 7 парашутисти. В крайна сметка кандидатът на БСП се класира четвърти и вкарваме малка група съветници. Мога да продължа с още примери, но ще спомена само Попово. Също много скандална история - вследствие на объркани и непоследователни действия на ИБ структурата ни там поиска оставките на националното ръководство и подкрепи досегашния кмет Людмил Веселинов, а не спуснатия им човек. Всички тези казуси ще бъдат обсъдени на заседанието на Националния съвет.
- Новото ръководство начело с Миков дойде със заявка за ляв завой, колективно ръководство и преодоляване на авторитаризма. Какво се случи?
- Нищо от заявеното не стана факт. За този период две мантри влязоха в обръщение. Първата е, че БСП прави ляв завой. С дългогодишния си опит се опитах да видя левия завой, питах и мои колеги -

никой не е в състояние да обясни в какво се състои т.нар. ляв курс

Продължава смешната ситуация в БСП - да говорим, че в партията има ляво крило, без да има нито дясно, нито център. Т.нар. ляво крило е една форма за оказване на натиск за получаване на по-добри кадрови реализации. Определящият себе си за началник на това крило Янаки Стоилов стана зам.-председател на НС и на партията. Дотам. Втората мантра, която се върти на изключително декларативно равнище е промяната на отношението към Русия. Създава се впечатление, че в БСП едва ли не тепърва започва да навлиза русофилската идея. А това не е така - в БСП Русия винаги е имало особено място. Ще дам пример - от трибуната на НС бе прочетена декларация, че сме за отмяната на санкциите срещу Москва. И това беше всичко! А ако ние реално сме за такава стъпка, трябваше да се направи поне някакъв митинг, да се поръча на депутатите ни в ЕП да предприемат редица инициативи на европейски терен. Та това ръководство не отиде на празника на русофилите край язовир "Копринка"! Дори се въздействаше на партийни организации да не ходят там. Единственият, който бе изпратен, бе депутатът Петър Кънев, който не е член на ръководството на БСП и е депутат от гражданската квота. Няма как тези две мантри да хванат дикиш и да получат подкрепа от партията, защото е пределно ясно, че ръководството не е искрено.
- Защо БСП се страхува от ГЕРБ и Бойко Борисов?
- Не БСП, а ръководството. Сигурно има причини, не искам да ги коментирам. Всеки би трябвало да се досети.
- Сегашната загуба не е дошла изведнъж. БСП постепенно губеше позиции и влияние през годините.
- Не споделям това мнение - че има натрупване. БСП винаги е била на приливи и отливи. През 2001 г., когато Първанов стана президент, бяхме трета политическа сила, имахме много малка парламентарна група. През 2005 г. се представихме силно и съставихме правителство. По-скоро сегашното ръководство

не познава и не умее да работи с партийните организации

То не съумя да вкара БСП в кондиция. Ние сме голяма, тежка, тромава партия, трябва да си много добър познавач и да знаеш чисто технологично какви действия трябва да предприемеш. Влезем ли в кондиция, получаваме добър резултат. Не успеем ли, се проваляме.
- Вчера Михаил Миков каза, че "отговорност се носи не само с оставка".
- Всеки носи своята отговорност. Там, където структурите са допуснали грешки, трябва да поемат част от вината. Но и националното ръководство трябва да направи това. Двусмисленият начин на коментар за евентуална готовност за оставки е бягане по тъча. Няма никакви пречки още на следващото заседание на НС ръководството да бъде освободено. Няма да е зле НС да излъчи комисия, която да подготви предстоящото заседание на конгреса, където да бъде предложено да бъде освободен и председателят. Конгресът може да бъде свикан в началото на следващата година, за да не е в последния момент преди президентските избори.
- Има ли човек, който като лидер да може да се заеме с възкресяването на партията?
- В БСП членуват над 150 хил. души, така че няма проблем да излъчи лидер. Класиците на лявата идея в Европа винаги са препоръчвали да се решат два въпроса за постигане на победа - за съюзника и за необходимите компромиси. На тези избори изпаднахме в положение "сами срещу всички".
- Кого виждате като потенциален съюзник?
- И АБВ, и "Движение 21", и други центристки партии. Не говоря за обединение, но има неизбежни неща, които политическата логика налага. Ще дам за пример Шумен. Там АБВ взе решение да не подкрепи кандидата на БСП, а този на ГЕРБ. Гледам екзитполовете и виждам, че над 60 % от гласувалите за АБВ на втори тур са подкрепили нашия кандидат, а не този на ГЕРБ.
- Грешка ли беше отхвърлянето на протегнатата от Георги Първанов ръка преди местния вот?
- Аз смятам за грешка това, че не се проведе среща с ръководството на АБВ. Дали щеше да се стигне до споразумение или не, това е отделен въпрос, но поне в 10 общини можехме да постигнем съгласие от взаимен интерес.
- А какво му липсва на Михаил Миков като лидер?
- Не искам да влизам в излишни коментари. Ще отбележа само няколко неща. Първо, него го е страх от знаещи и можещи хора. И второ, след 18-годишен стаж в ИБ той не е разбрал в какво се състои партийната работа и че тя се върши колективно.
- По-добър ли е от предишния лидер?
- Смятам, че Станишев е с класи над Миков.
- Но Станишев също носи отговорност за състоянието на БСП.
- Ако трябва да се търси някаква отговорност на Станишев, тя е свързана основно с това, че не си подготви заместник, а се наложи да импровизира в последния момент. След година-две ще търсим със свещ Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай