Бинев: Хората виждат, че БСП и ГЕРБ не си вадят очите

Загазихме с бежанците заради празнодумието на политиците

Бинев: Хората виждат, че БСП и ГЕРБ не си вадят очите | StandartNews.com

София. Евродепутатът Слави Бинев е много активен по въпроса за драмата с бежанците у нас. Той коментира пред "Стандарт" и оценката си за кабинета "Орешарски", перспективите пред съюза между ГОРД и НФСБ, както и прогнозите за евроизборите догодина.

- Г-н Бинев, прогнозирахте хуманитарна криза с бежанците в България. Защо?

- Проблемите с бежанците у нас се задълбочават. И това е по няколко причини. Първо, трябва да признаем, че нямаме опит с бежанците. Но веднага след това идва и нескопосната работа на правителството и въобще на институциите. Наблюдаваме подаване на топката между общини, МВР, агенция за бежанците, Президентството. И е крайно време държавният глава да се намеси и да свика Консултативния съвет по национална сигурност. А той страни от темата, защото се притеснява от "Атака" да не дойдат и да го изхвърлят от стола. Но това не би трябвало да е поведението на един президент. Точно Президентството е в момента институцията, където трябва да се чуят мненията на всички и да се действа конструктивно и с аргументи. Решаването на кризата не може да минава през политическото говорене. Това е недопустимо. Президентът и премиерът трябва да дадат тона за действия в името на националния интерес. А за жалост те не действат като държавници, а като политици в момента.

- Николай Бареков поиска еврокомисарят Кристалина Георгиева да освободи поста си.

- Бареков е прав да бъде изключително взискателен и към премиера, и към президента. Но си мисля, че е подведен от колегите си от ВМРО да бъде поискана смяната на комисар Георгиева. Комисарите са задължени да са по-верни на Еврокомисията, отколкото на собствените си държави. Последният човек съм, който би тръгнал да защитава комисар Георгиева, но не виждам смисъл да се иска в момента нейната оставка. Но в случая говоренето на Бареков към действията на българските политици е правилно. Те трябва да разберат, че техните действия са да говорят за това, какво се случва в страната. А не политиците да се обясняват какво са направили. Хубавите неща се виждат, успехът сам говори за себе си.

- Каква е ролята на Еврокомисията в драмата с бежанците?

- В ЕС има достатъчно неправителствени организации, които работят по бежанските въпроси. Ролята на ЕК също е важна. Ние имаме нужда от кадри и от план за действие. Не е въпросът само за настаняването и решаването на битовите проблеми на тези хора. Става дума за тяхното ангажиране, за обезпечаването на децата им, защото те не ходят на училище. Хората в центровете за настаняване трябва да са ангажирани с образование и труд. Това са цели процеси, които трябва да се анализират внимателно. Защото, ако не се овладеят, следват криминалните престъпления и това ще ви го каже всеки психолог. За съжаление в България отдавна е премината кризисната точка с бежанците. Смятам, че страната ни трябва да затвори поне местата, където се минават границите ни нелегално в момента. Гърция вече го направи. Да, допускаме хора, но да има някакъв чекинг. Не е възможно да затворим границите, но можем да сме прецизни. А сега с чистата вода влиза и мръсна.

- Темата предизвика противоположни реакции в обществото?

- Така е, но кой да обясни на българите, че престъпленията от бежанците са в следствие на битка за живот, на оцеляване. Хората крадат, за да си нахранят децата. Функцията на държавата е да създаде условия, за да не се случват подобни неща. А не да казва-обичайте ги.
И има един много фин момент в излагането на тезата: "Те са бежанци, искат да се върнат в родината си". Но тези хора, когато видят начина на живот в Европа, трудно ще се върнат обратно.

- Само с това ли се ограничават критиките Ви към кабинета "Орешарски"?

- Настоящото правителство трябва да изпълни някои от ангажиментите, които пое пред обществото. Четирите основи на демокрацията са следните: свобода на словото, свобода на бизнеса, независима съдебна система и честни избори. По времето на диктатора Борисов те бяха сринати. Към момента единствено към бизнеса има подкрепа, която я аплодирам. Но има още три неща, които трябва да се случат. Частните медии се освободиха от хватката на премиерския джиесем, който диктуваше публикациите. Но на следващата сесия на ЕП в Страсбург ще алармирам за държавните медии. Началниците им се държат като собственици, а това са обществени медии. Упреците от ЕК към съдебната система не спират и подлежим на мониторинг все още по темите правосъдие и вътрешен ред. Бойко Борисов и хората му се държаха като сайбии, правеха невероятни простотии. А сега делата срещу тях са за някакви дребни неща. Може ли толкова седмици да се говори за тефтерчето на Филип Златанов с инициали? Хората много добре знаят кой е Б.Б. Ифа е тежкотоварен камион, но И.Ф. е български политик. С размиването на темата за вината на управлението на ГЕРБ народът стига до една обоснована истина-ГЕРБ и БСП са началото на едно и също нещо. И че опозицията е извън парламента. И хората виждат, че ГЕРБ и БСП не си вадят очите. Но съдът трябва да се реформира. И накрая - Избирателният кодекс, където трябва да бъдат направени истински промени. И затова от 4 ангажимента, които правителството пое, аз чувам само за разплащането с бизнеса и спирането на рекета спрямо него. Но не изключвам в някакъв момент и икономически бунт срещу кабинета. Очакванията на хората са много по-големи. А в момента Народното събрание се занимава с празнодумие и интрижки от рода дали спинка Станишев. А от тях се очаква да се справят с проблемите, срещу които въстана обществото.

- Прогнозирате ли предсрочни парламентарни избори?

- Последните избори бяха фалшиви и опорочени. Не става дума само за самия ден на изборите, а за целия контрол върху медиите, омаскаряването на хора, притискане на поддръжници месеци преди това. Това Народно събрание и това правителство трябваше да се занимава най-вече с подготовката на едни нови избори. И народът да знае, че хората в следващия парламент са избрани от него. А не от някой, който е печатал бюлетините, или който е решил, че трябва да спечели изборите.

- Мартин Шулц ли е следващият шеф на европейското правителство? Той е най-вероятната кандидатура на ПЕС за президент на ЕК.

- Той е номинацията на социалистите и социал-демократите, при положение, че спечелят евроизборите. Нещо, за което аз не бих се обзаложил. Според мен слагат тигана, преди да са хванали рибата.

- Ляв или десен политик ще оглави ЕК? Къде ще се позиционирате вие, евроскептиците?

- Първо ще бъде политик с по-широка подкрепа. може би ще бъде десен, но с по-широка подкрепа. Дори може да се случи договорка десните да подкрепят и ляв политик, за да има все пак стъпване на ляв и на десен крак, защото все пак 8 години беше Барозу начело на ЕК. В този смисъл бих препоръчал да се наблюдават процесите по формирането на правителството в Германия. Разбираемо, тя създава стандартите и модата в ЕС по много причини.
Много вероятно е евроскептиците да бъдат трета политическа сила. Това е групата, на която аз съм зам.-председател "Европа на свободата и демокрацията". Разбира се, това зависи много и от разговорите с националните делегации, които се водят в момента, и представянето им на изборите във всяка една държава. Но очакванията са например, че английската делегация да са над 30 човека.

- Искате да кажете, че е възможно да изместите либералите?

- Да, това очаквано и възможно. И може да се стигне до едно дори неофициално обединение на еврофедералистите срещу евроскептиците.

- Вие ли сте водачът на листата на ГОРД и на НФСБ? В каква конфигурация ще се явите на евровота?

- Не сме обсъждали с Валери Симеонов този въпрос. Той е конструкторът на този патриотичен блок и той решава. Независимо че един негов проект заживя собствен живот - имам предвид "Атака" но на всички е ясно, че това беше проект на телевизия СКАТ. Но за разлика от стария формат, където тежеше личността на Волен Сидеров, в момента на НФСБ се гледа по съвсем друг начин. Бил съм в чужбина с Валери Симеонов, с Данчо Хаджиев и те са приети и уважавани там.

- Докога ще продължи това разширяване на НФСБ? Не е ли много механичен сборът на патриотични формации?

- Този процес не трябва да спира, това е лично мое мнение. Смятам, че с НФСБ трябва и можем да накараме българите да се чувстват като победители. Радва ме, че следваме завета на хан Кубрат: "Събирай и побеждавай". А не "Разделяй и владей", каквото ни завеща Бойко Борисов.

- Колко български партии ще преминат бариерата за европарламента според Вас?

- Четири, най-много 5 партии. Няма как да бъдат пренебрегнати социалистите и десните. Дали това ще бъде ГЕРБ или някакъв съюз между ГЕРБ и дясно, защото те падат и търсят всякакви опорни точки. Ще присъстват и либералите, все пак имат и етнически вот. Трябва да наблюдаваме внимателно проекта на Николай Бареков, който ще бъде евентуално петият субект. Т.нар. реаниматорски или Реформаторски блок също може да е пети. Но не вярвам как хора, които са били дълго време вицепремиери и комисари, могат да бъдат нещо друго освен казионни политици. Те са точно толкова реформатори, колкото и Борисов демократ. Ние, евроскептиците, ще бъдем ако не първата, то поне в първата тройка политическа сила. И се надявам да имаме повече от 3 евродепутати. Хората вече прозряха, че големите партии защитават повече политическите идеи на централите си, отколкото на държавата, която ги е изпратила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай