Биковете се върнаха на фондовите пазари

Биковете се върнаха на фондовите пазари | StandartNews.com

Швейцарският франк и йената поевтиняват, австралийският, новозеландският и канадският долар поскъпват. Доходността по 10-годишните британски облигации достигна ново рекордно ниско ниво от 0.81%

Как се разиграха събитията на световните финансови пазари, след като борсовите играчи имаха възможност да преосмислят ситуацията около шокиращия резултат от британския референдум за излизане от Европейския съюз?

Както вече знаем, неочакваното решение на британците да излязат от Евросъюза с мнозинство от 52% на референдума на 23 юни доведе до масови разпродажби за паунда и акциите по целия свят в петък. Очаквано, събитие от подобен магнитут продължи да оказва влияние върху борсовата търговия и през предстоящата седмица, като реакциите бяха доста по-премерени.

Стартът на последната седмица от юни се оказа продължение на петъчните движения за финансовите пазари. Паундът удари ново 31-годишно дъно спрямо долара на ниво от 1.3221, а акциите по света увеличиха загубите си и те достигнаха 3 трлн. долара за двата работни дни след референдума.

Оттам нататък обаче биковете завзеха сцената. Масивните разпродажби през предходните две сесии дадоха изгодна възможност за покупки на почти всички фондови борси, а в положителна посока тласкаше и убеждението, че централните банки ще предприемат необходимите стимулиращи парични политики, за да се противопоставят на ефекта на Брекзита.

На Стария континент британският бенчмарк FTSE 100 записва най-доброто си представяне от 2011 година насам с ръст от 7% до най-високото си ниво от 10 месеца насам, а широкият регионален индекс Stoxx Europe 600 скочи с 3%.

На Уолстрийт S&P 500 и Dow Jones Industrial Average също нарастват с по 3% и завършват полугодието с ръст, въпреки че 2016 година стартира с доста сериозен спад, предизвикан от срива на китайската борса, а през последния месец Брекзитът оказа доста сериозен натиск върху акциите.

В Далечния изток японският Nikkei 225 нарасна с 5% след пет поредни дневни повишения, а основните индекси на борсите в Шанхай и Хонконг добавиха по близо 3% към стойностите си.
Основните събития през седмицата отново бяха свързани със ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС, която съвсем не изглежда по-ясна. Внимание привлече политическата интрига в Обединеното кралство около определянето на новия министър-председател на страната, след като един от лидерите на движението за напускане на ЕС и фаворит на букмейкърите за поста - Борис Джонсън, се отказа от позицията.

Едно от последствията на вота за излизане от Европейския съюз бе намаляването на кредитния рейтинг на правителствените облигации на Великобритания. Рейтингът на страната бе понижен до ниво АА от Standard and Poor`s и от Fitch Ratings, а MoodyТs намали перспективите на страната от стабилни до негативни. Standard and PoorТs също така намали и рейтинга на Европейския съюз от АА+ до АА.

Въпреки това висококачествените държавни ценни книжа по света продължават да са сред най-търсените активи. Доходността по 10-годишните британски облигации достигна ново рекордно ниско ниво от 0.81%.
В четвъртък управителят на Централната банка на Великобритания Марк Карни, както се и очакваше, сигнализира за намаляване на лихвените проценти през лятото с оглед влошените икономически перспективи за страната след Брекзит. Това изказване оказа положителен ефект върху акциите, но не и върху британската валута, която бе възстановила част от загубите си след 31-годишното дъно в понеделник, но рязко поевтиня при новината и в крайна сметка завърши седмицата с понижения от около 3% спрямо всички основни валути.

Рисковите нагласи на фондовите борси бяха пренесени и на валутните пазари, където тази седмица считаните за сигурни активи - швейцарски франк и японска йена, които бяха сред най-големите печеливши през предходната седмица, сега поевтиняха срещу почти всички основни валути освен паунда. На обратния полюс бяха стоковите валути като австралийския, новозеландския и канадския долар, които поскъпват.

Въпреки силната седмица на световните капиталови пазари Брекзитът не изчезва от радарите на инвеститорите и ще продължи да играе роля в динамиката на борсовата търговия и през втората половина от годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай