Сряда,

Безработни ще стават бизнесмени

От: Мартина Суботинова -
Безработни ще стават бизнесмени
A
A
A

Агенция по заетостта предприема насърчителна мярка за безработни лица с право на парично обезщетение. Те могат да започнат самостоятелно или заедно с други лица собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги.

За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, съобщават от социалното министерство.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги. В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

По данни на Министерството на труда и социалната политика от началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички