Безпаричието в сектор "Сигурност" е критично

Безпаричието в сектор "Сигурност" е критично | StandartNews.com

ДПС вече е втора политическа сила

Янко Янков, депутат от ДПС и зам.-председател на Комисията по отбрана

- Г-н Янков, дни наред полицаите протестират заради орязаните социални придобивки. Кой е крив и кой прав в този спор?

- Трудно е да се каже, защото спорът има дълга предистория. Сектор "Сигурност" е хронично недофинансиран. В момента недофинансирането достигна фаталният минимум и засегна изключително важни социални права на работещите там. Това бе капката, която отприщи недоволството, достигнало големи мащаби. От една страна, хората, които недоволстват, са прави, защото са сключили определени договори с държавата и разчитат на тях, тъй като са лишени от доста права, които останалите граждани имат. И когато приключи трудовият им път, получават обезщетение за доброволния отказ, който са направили. Предложенията в бюджет за 2016 г. са изненадващи. Те дойдоха изведнъж без да се направят необходимите консултации и хората се почувстваха обидени. Затова и реакциите им са така спонтанни и мащабни.

- Финансовият министър Горанов смята, че бюджетът и на МВР, и на отбраната е увеличен.

- В Комисията по отбрана чухме много тревожен доклад от военния министър Николай Ненчев. За да се модернизират и комплектоват въоръжените сили, на нас ни трябват буквално милиарди. Увеличението в бюджета за 2016-а е символично и в никакъв случай не е достатъчно. В ДПС никога не сме залагали на популизма, наясно сме със състоянието на публичните финанси в държавата и затова не казваме ултимативно - бюджетът да се увеличи незабавно с 2 млрд. лв. и да се закупят няколко самолета. Необходим е диалог, който да доведе до извеждане на приоритети, които да не се разполагат само в рамките на един мандат. Вече се прие програмата за развитие на въоръжените сили 2020, предстои да се изготви план за изпълнението й. Дано по него също бъде постигнат политически консенсус.

Забелязвам, че започнахме да изкарваме полицаите виновни за всичко, което се случва в държавата. Те не могат да носят такава отговорност, всичко е въпрос на комплексна политика в резултат от развитието на икономиката, демографската, образователната и социална политика, непропорционално развитие на регионите. Ако има неблагополучия, се генерира престъпност и това води до несигурност. Към това се прибавя и бежанският поток. Хората бяха пратени на границата при лоши условия на труд. Всичко това се натрупва и в един момент ще бъде намерен отдушник.

- Какъв ще е този отдушник?

- Нали виждате протестите. Те са елемент от този процес на изпускане на енергията. Като се има предвид състоянието на цялата държава, се притеснявам от това, до което може да се стигне.

- Смятате, че има опасност от ескалация на напрежението?

- Всичко е възможно, защото хроничното недофинансиране на отделните политики ще се задълбочи и неминуемо ще се засегне лекари, учители - всички, които получават някакви социални добавки. Изключително важно е да започнем да си казваме нещата открито, вместо да се демагогства в името на теснопартийни интереси. ДПС няма да допусне да се превърне в самоцелна опозиция. Необходим е политически диалог и консенсус за решаване на реалните проблеми на хората, а това означава нарастване на БВП, генериране на публични финанси, борба с корупцията и контрабандата, възможността образованието да генерира квалифицирана работна ръка за икономиката на страната. Трябва да избегнем всичко, което сега се случва в Румъния.

- Като че ли предупреждавате, че ни чакат социални бунтове?

- Генерирането на социално напрежение по отделните политики пряко застрашава националната сигурност. Политиците трябва да осъзнаят това и да вземат необходимите мерки. Когато се опитат да избягат от поемането на отговорност, се стига до панически реакции или до предсрочни избори, които нищо не променят.

- На 10 ноември ще се събере КСНС по бежанската вълна. Какво очаквате от срещата?

- На КСНС нищо магическо няма да се случи. Ще се използва за политическо шоу от представителите на някои партии. Ето, онзи ден чух прогнози, че следващата година може да има предсрочни парламентарни избори, така че очаквайте подготовката за тях да започне още от сега. Целта на КСНС е да координира усилията на институциите за преодоляване на въздействията на бежанския процес от гледна точка сигурността на държавата. Вижте, никой не поставя този въпрос, а е изключително важно да кажем следното - трябва да се търсят възможности хората, които остават в България, да бъдат включени по най-бързия начин като работна ръка, а не като консуматори на финанси.

- ДПС доволни ли са от местния вот?

- Разбира се, че сме доволни от нашия резултат. Ние сме втора политическа сила. Имаме устойчиво представяне, завоювахме и нови територии. Това показва, че политиката, която води ДПС е национално-отговорна - на доброто, на зачитане правата на всеки български гражданин, любовта, уважението и вниманието особено към малките общини, равномерното развитие на България и повишаване качеството на живот, получава доверие и дава плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай