Без промени БСП ще се капсулира

Без промени БСП ще се капсулира | StandartNews.com

Готвените промени в устава на БСП буквално взривиха структурите по места. Знакови лица на партията призоваха открито "Позитано" 20 да премахнат спорните поправки от дневния ред на заседанието на 48-мия конгрес на БСП. Отворена ли е кутията на Пандора с промените в партийния закон, има ли двувластие в БСП и може ли най-голямата лява партия у нас да тръгне по пътя на СДС. На тези и още въпроси отговаря ден преди националния форум на червените в НДК Атанас Мерджанов, говорител на НС и ИБ на БСП и зам.-председател на ПГ на БСП.

Двувластие на "Позитано" няма и никога не е имало

Поправките в устава са шанс за обновление, казва Атанас Мерджанов

Връщането на Станишев начело на БСП не е на дневен ред, а и той самият няма такова желание

Някои наши съпартийци говорят повече за себе си, отколкото за партийните дела

Необходима е смела политика, която да затвори ножицата между бедни и богати

- Г-н Мерджанов, отвори ли БСП кутията на Пандора с промените в устава си - президентът на ПЕС и бивш лидер на партията Сергей Станишев го каза преди дни?
- Това, което се отваря с тези уставни промени е самата партия. Отваря се за млади хора, защото са предвидени задължителни квоти за тях във всички ръководни органи. Отваря се за нови лица с въвеждането на строги условия на мандатност за много от членовете на важни партийни органи. Отворя се и за принципа на отговорност, тъй като бе създаден механизъм за прекратяване дейността на общински организации, които не функционират добре и трябва да бъдат реорганизирани. Отваря се пътят на промяната, която всички членове и симпатизанти на БСП очакват. Тази промяна започна и в организационен, и в политически план, а уставните изменения са неразривна част от нея.

- Остава впечатление, че правите поправка само за да спрете евентуалното завръщане на Станишев на "Позитано" 20. Ваши съпартийци го заявяват в прав текст, как им отговаряте?
- Не знам кои точно наши съпартийци имате предвид, но те не са прави. Поправките, за които говорите, имат за цел именно обновление. Партията понякога се капсулира по места около някоя фигура и трябва да се създаде механизъм, който да може да я отпуши.
Това е признато от всички и затова коментарите по отношение точно на този текст ме учудиха. Още повече, че тази поправка важи за всички - от председателя на общинската, през областната до националната организация. Тя не е насочена към никого, а и честно казано за това няма нужда. С или без нея връщането на Сергей Станишев начело на партията въобще не е на дневен ред. Той самият няма такова желание. Отвъд спекулациите, държа да подчертая, че поправката е важна, но съвсем не е най-същественият въпрос на предстоящия конгрес, който ще разглежда политически документи, очертаващи идеологическия облик на БСП за местните избори, но и отвъд тях.

- Защо тогава не приемате предложението за мандатност и на членовете на Изпълнителното бюро, каквото направи Кирил Добрев, например?
- Забелязвате ли, че до тук въпросите Ви са свързани единствено с казаното от наши видни партийни членове. И понеже вече споменахме желанието за централизация на процесите в партията - те са част от общите усилия за повече партийна дисциплина. Няма политическа организация в света, която да е успяла без елементарно спазване на предварително определена уставна йерархия. Ще взема повод от вашия въпрос, за да илюстрирам мисълта си. Кирил Добрев има възможност да направи и обоснове своето предложение. То беше отхвърлено от мнозинството на Националния съвет и това решение ще бъде потвърдено, или не, от Конгреса. Но когато Върховният орган се произнесе, въпросът следва да се счита за приключил и решението да е задължително за всички. Лоша практика е да правиш предложения по начин, по който си сигурен, че няма да бъдат приети, само за да си осигуриш медийно внимание. За БСП е важно хората, които се изявяват публично от нейно име да говорят повече за възможните леви политики, отколкото за себе си.

- Има ли двувластие в БСП в лицето на Михаил Миков и Сергей Станишев?
- Двувластие в БСП няма и никога не е имало. Нито Станишев има амбиции за това, нито Миков би го допуснал.

 

- Какво очаквате от конгреса на БСП? Кои са посланията, които ще мобилизират структурите ви по места за местния вот ?

 - Очаквам честна дискусия, в която, ще се говори по организационни въпроси, но най-вече по политики. Макар че уставът окупира общественото внимание, стандартите на левицата за социално отговорна местна политика са най-актуалният въпрос. БСП ще бъде партията, която ще се яви пред избирателите с ясни, разбираеми послания, които могат да променят стандарта им на живот. Не може през 2015г. да има населени места, където няма вода и канализация. Не може да ви трябват ходатайства за да запишете детето си на детска градина, а после да изнемогвате с таксите за нея. Не е редно целият държавен ресурс да е съсредоточен в центъра на големите градове. За БСП всички хора в България, независимо къде живеят имат равно право на качествен живот, а условията за него са до голяма степен в ръцете на местните власти.

- Пак ще Ви питам - има ли опасност БСП да излезе разединена заради разправии и боричкания около партийния закон?
- Не виждам подобна опасност. Някой може и да иска да създаде подобно впечатление, но това ще е поредният политически фишек. Сигурен съм, че ще успеем да се обединим както около левите стандарти, така и около политическата декларация, която ще обсъждаме. Тези два документа ще дадат необходимата насока и самочувствие за качествено нова и успешна изборна кампания.

- Ваши съпартийци, като социологът Юрий Асланов например, говорят за идейна дезориентация в БСП. Прави ли партията завой и накъде? Застанахте рамо до рамо с Атака, в същото време изпратихте емисари при представителите на СИРИЗА?
- Много от нашите съпартийци участваха в създаването, а и тепърва ще обсъждат и приемат политическа декларация на Конгреса, която ясно ще ни позиционира на политическия терен. Атака и СИРИЗА са партии с десетгодишна история. БСП скоро ще празнува своите 125 години. Сравненията са просто нелепи. През цялата си история българските социалисти са показвали, че са адекватни на предизвикателствата на своето време. Днес в България, а и в цяла Европа, има необходимост от смела лява политика, която да затвори ножицата между бедни и богати,
да преразпредели справедливо наличните ресурси и да запази публичните услуги, които навсякъде са заплашени от меркантилни частни интереси.

- Председателят на БСП Миков даде да се разбере, че вдигате ембаргото за съюзи с АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева. Ясна ли е формулата за коалициите - общи кметове, отделни листи или и общи листи?
- Точният израз на председателя Миков е "Левите стандарти са базата, върху която трябва да се търси принципност". "Леви" и "принципност" са ключовите думи тук. Останалото са изборна стратегия и техники, които местните ръководства ще предложат съобразно спецификите на политическата ситуация в техните региони.

- Настоявате за леви стандарти в местната власт в проекто-платформата за изборите, но не поставяте ли с тях прегради за възможните коалиции?
- Много пъти сме се съобразявали и сме правили компромиси в името на разбирателството и стабилността. За някои от тези компромиси още плащаме тежката цена на недоверието. Днес БСП предлага логични, справедливи и ясни стандарти, които за всяка автентично лява партия би трябвало да са привлекателни, а не отблъскващи.

- Може ли БСП да бъде сполетяна от съдбата на СДС? И защо след като БСП е най-голямата партия в ляво, не ставате център на левите, а напротив - роните се, горните партии всъщност са производни на БСП?
- СДС изчезна, защото антикомунистическата и риторика се изчерпа. БСП е идейна партия и нейната идеологията съвсем не е изчерпана. Напротив, на прага сме на нова лява вълна, провокирана от нарастващата бедност на много за сметка на несметното богатство на няколко персони и корпорации. Колкото до роенето, Вие цитирахте две партии, които се отцепиха не много отдавна и бързо добиха маргинален характер. БСП всъщност е сърцето на най-големия сбор от леви партии - от комунисти до социалдемократи - и това е коалиция "БСП Лява България". Това са факти и е жалко те да се потулват за сметка на повтарящите се до втръсване констатации за проблеми в партията.

- Имате именници у дома на Цветница - не можахте ли да повлияете за датата на конгреса - да не е точно на връх Цветница?
- Не, не успях. Очаквам с нетърпение Великденските празници, когато най-сетне ще мога да прекарам повече време с близките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай