Бензиностанциите ни са центрове за услуги

Бензиностанциите ни са центрове за услуги | StandartNews.com

90 обекта и над 1 млрд. лв. годишни приходи е равносметката на OMV България след 18 г. на пазара

Сандвичите ни са по рецепти на шеф Андре Токев, кафето е със знака Fairtrade, казва Петър Величков

На Втория пролетен бал на работодателите и индустрията КРИБ връчи най-авторитетните за бизнеса награди - "КРИБ - Качество, Растеж, Иновации от България". В първата категория - "Качество", втората награда бе присъдена на "OMV България". Какво прави "OMV България" за повишаването на качеството на предлаганите продукти и за обслужването на клиентите? Лесно или трудно се прави бизнес в България? За отговор на тези и други актуални въпроси потърсихме изпълнителния директор на "OMV България" Петър Величков.

- Г-н Величков, кой и защо номинира "OMV България" за наградата за качество, която получихте от КРИБ? 

- Годишните награди на КРИБ отличават качествените иновативни фирми, за да дадат добър пример и да подпомогнат развитието на бизнеса в положителна насока. Като компания, чийто приоритет през годините винаги е бил качеството на предлаганите продукти и услуги, смятам, че OMV съвсем заслужено беше номинирана и впоследствие получи това отличие. За нас удовлетвореността на клиентите е приоритет и винаги работим в името на това да им предоставяме повече, отколкото самите те очакват, което е и в основата на нашата философия "We Care More". 

- Какви са постиженията на компанията по отношение на качеството на горивата през миналата и тази година? Какви новости да очакваме на бензиностанциите на ОМВ, които ще повишат качеството на обслужване? 

- Винаги се говори за горива и всичко свързано с тях, но този път смятам да изместя малко фокуса върху другата част от бизнеса. Обектите на OMV са не просто бензиностанции, те са висококачествени, мултифункционални центрове за услуги и ние се стремим постоянно не само да поддържаме тези стандарти, но често пъти да надминаваме очакванията дори на най-взискателните си клиенти. През последната година фокусът беше върху налагането на собствената ни марка кафе VIVA Cafe, което отскоро притежава знака Fairtrade ("справедлива търговия"). Fairtrade е независима организация, която освен че гарантира качество, цели да намали липсата на равновесие на пазара, като осигурява справедливи възнаграждения за семействата на фермерите. Купувайки продукти със знак Fairtrade, клиентите помагат за устойчивото развитие на фермерските кафе кооперации. По отношение на обслужването се гордеем, че през изминалата година 
успяхме да квалифицираме нашите тренери в професионални баристи в световноизвестния кафе институт "Goran Huber" 
в Инсбрук, Австрия. Именно чрез тях се постига гаранция, че служителите на бензиностанциите получават професионално обучение и подготовка в приготвянето и поднасянето на кафе напитки, което клиентите забелязват и оценяват високо. През изминалата година подменихме сандвич менюто на всички наши обекти, като предлаганите в момента сандвичи са по рецепти на популярния шеф Андре Токев. И освен че са изключително вкусни, те са съобразени със сезона и тенденциите в този сектор. 

През изминалата година на всички наши обекти започнахме предлагането на билети за различни културни, социални и спортни събития, разпространявани от трите най-големи фирми в бранша. В резултат на допитване до нашите клиенти и получената обратна връзка картата ни Save&Drive вече може да бъде използвана през специално разработено мобилно приложение. Има още много проекти, върху които работим, свързани с повишаване и гарантиране качеството, което получават нашите клиенти, но за момента ще се огранича само с тези. 

- Какви са резултатите на компанията през 2015 и до края на май 2016? 

- Общо приходите на OMV България (въз основа на отчет за приходите или доходите) за 2015 г. възлизат 1 024,5 млн. лв. Финансовият резултат (след данъчно облагане) за 2015 г. възлиза на 33 518 000 лв. Собственият капитал за 2015 г. е 154 724 000 лв. Общо активите за 2015 г. са за 294 157 000 лв. Брой на заетите служители по трудов договор към 31 декември 2015 е 55 човека, а по бензиностанциите в страната осигуряваме работа на над 2000 души.

- Как се развива пазарът на течни горива у нас през 2015 и от началото на 2016 г.? Каква прогноза бихте направили за развитието му? 

- Всяка прогноза би била краткосрочна и предпоследна предвид динамичната икономическа ситуация, периодичните прогнози за заплаха от нова финансова криза, Brexit, както и усложнена геополитическа ситуация. И все пак 
очакванията ни са за година на икономически растеж, което би довело до нарастване размера на пазара на горива. Важното според нас е как това нарастване ще се разпредели между участниците на пазара на дребно. OMV е лидер както в качеството на горивата, така и в предлагането на допълнителни услуги и удобства. Базирайки се на позиционирането ни на пазара и конкурентните ни предимства, имаме основание да очакваме, че през 2016 година ще разширим  пазарния си дял.

- Как се отразява разследването на КЗК на търговията на ОМВ и въобще - на пазара на горива у нас? 

- На този етап КЗК провежда проучване за установяване на нарушения срещу седем от участниците на пазара на горива, но все още не е обявила констатиране на нарушения. "OMV България" оказва пълно съдействие и сътрудничество на КЗК при извършване на проверките и приветства провеждането им, защото вярва, че по този начин ще бъдат отхвърлени каквито и да било твърдения и съмнения по отношение наличие на незаконни споразумения между търговците в сектора.

- Какъв ще е крайният резултат от това разследване? 

- OMV няма практика да коментира текущи разследвания преди официалното обявяване на окончателните резултати от съответните органи.

- Добро място за бизнес ли е България според вас? Какво би могло да се направи, за да стане още по-добро? 

- "OMV България" навлиза на българския пазар през 1998 година. Нашата бизнес стратегия винаги е била да бъдем крачка напред пред конкурентите чрез предлагането на висококачествени горива и налагането на нови тенденции. Положителният

имидж, който изградихме през всички тези години, се дължи на нашите 
непрестанни усилия да поддържаме висок стандарт на качество 

на продуктите и услугите, които предлагаме. Фактът, че въведохме изцяло нова концепция и надминахме традиционната представа за бензиностанция, също помогна. Нашият стремеж винаги е бил и ще продължава да бъде съсредоточен върху удовлетвореността на клиентите ни, като им предлагаме повече, отколкото самите те очакват. След 18 години на успешно развитие на българския пазар "OMV България" в момента притежава добре развита верига от 90 обекта в цялата страна, за която работят повече от 2000 служители. Усилията, които полагаме като работодател, със сигурност развиват бизнес средата и оказват положително влияние върху икономиката на страната.

Нашите наблюдения са, че специално в горивния сектор пазарът е много конкурентен и се влияе от множество фактори, от една страна, а от друга - клиентите стават все по-взискателни. От гледна точка на бизнес като нашия - на акцизни стоки, има доста по-големи трудности и по-голяма непредвидимост. Въпреки това и независимо от несигурната икономическа среда и нелоялната конкуренцията в бранша, идваща от сивия сектор, през годините винаги сме се стремили да поддържаме високите стандарти на Групата OMV.

Ние вярваме в потенциала за развитие и въпреки предизвикателствата, свързани с динамиката и резките колебания в цената на суровия петрол, продължаваме да развиваме в разумни граници инвестиционните си планове с цел стратегическо оптимизиране на веригата. Стремим се да покриваме ключови локации в цялата страна, като в дългосрочен план ще вземем под внимание възможностите, които предлагат новите пътни артерии и промените в пътната инфраструктура.

- Бихте ли прогнозирали цените на петрола и съответно - на течните горива, до края на годината. 

- За съжаление едва ли някой би могъл да прогнозира предвид ситуацията в момента. Ако можех да дам надеждна прогноза, може би сега нямаше да водим този разговор, защото щях да се занимавам с други неща.

- Броят на електроавтомобилите в Европа расте, навярно и България ще последва тази тенденция. Мислите ли да монтирате електрозарядни колонки на бензиностанциите на ОМВ? 

- На този етап по-скоро следим тенденциите. От една страна, смятам, че точно OMV е едно добро място, където човек има как да прекара времето си, докато чака автомобилът му да бъде зареден. От друга, смятам, че по-логичното е това да се случва на парко мястото на улицата или в гаража вкъщи. Ще следим как бъдещото развитие на автомобилната индустрия ще окаже влияние на пазара в България, за да предоставим на нашите клиенти максимална удовлетвореност и спестяване на време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай