Баровци и тв звезди делят плажа в Лозенец

Баровци и тв звезди делят плажа в Лозенец | StandartNews.com

Софиянци превърнаха малкото селце в Луксозенец

Не е добър войник този, който не мечтае да стане генерал, твърди стара офицерска мъдрост. Много години село Лозенец си беше обикновен редник в армията на родния морски туризъм. Големите комплекси, натруфеният Несебър и романтично-интелектуалният Созопол прибираха в одаите си чужденците, по-заможните българи и самообявилата се за авангард на бохемата родна художествено-творческа интелигенция. По това време в Лозенец къщите са по на един-два етажа, стаите - със скучно подредени покрай стените две-три легла, банята - една за всички, хазаите благи, а доматите и краставиците се продават направо на двора. Наоколо поля, лозя, а насред селото - бира, скара и пържена цаца. Идилия, евтиния, туристи от народа и никаква перспектива войникът да стане генерал. Това беше преди двадесетина години. Соцът още не си е отишъл, демокрацията не е дошла, народът вика ура, а Лозенец търпеливо чака да изгрее и неговата звезда.

Днес Лозенец прилича на сутрешните телевизионни блокове. Накъдето и да погледнеш - все ще мернеш известно лице от сцената, екрана или светските хроники. Най-местна е Ана Пенчева, по надолу Захари Бахаров, Радина Кържилова и Деян Донков в нежна прегръдка, разбира се, притежателката на един от най-хубавите хотели в селото - поп дивата Белослава. Вървят по улицата, дали отпуск на звездната си осанка, навлекли тениски, леки памучни рокли и боси. Лозенец форевър.

Първите софиянци къмпингари идват тук преди петнадесетина години. Влюбват се в мястото заради тишината, спокойствието и обявяват война на чалгата. Някогашните ниви по "Тарфата" мигом се превръщат в парцели, върху които никнат вили. Те са най-често едноетажни, с просторни дворове, покрити с райграс и с лъскави коли отпред. Лозенец вече не е същият. Става Луксозенец. Бизнес истерията заразява и местните. Върху лозята започват да се издигат хотели. Все по-високи и по-широки. Чалгата наистина си отива, въпреки че министърът й също има къща наоколо. На нейно място идва джазът. Фестивалът "Джаз тайм" се крепи само с волни дарения. Всеки дава колкото може. И от сърце.

Много неща в Лозенец са такива, че не са за вярване. Тук дори босовете на сенчестия бизнес ходят по къси панталони, без охрана и усмихнати като бръснари, на които подават бакшиш. Казват, че в Лозенец колите не се заключват, а циганите не крадат, работят. През последните години е имало две кражби, но са ги извършили българи.
Бизнесмен, който живеел в Сан Тропе, с нетърпение чакал лятото, за да дойде в Лозенец. Тук забравял, че има обувки, а там дори и до плажа трябва да ходи с костюм.

Лозенец е единственото село в България с МОЛ. В един от бутиците се продават стоки с марката "Lovenec" - тениски за 39 лева, бански, сувенири. Част от парите се отделят за ученическия фолклорен ансамбъл на селото. Всичко е от любов към Лозенец, казва художничката Йоана Дановска, която живее в Германия, но посвещава лятото си, за да налага новата марка.

Разбира се, в Лозенец всичко се върти около плажа. Животът минава на път за там и на връщане оттам. Чадърът и шезлонгите, в зависимост от мястото, струват 25 и 30 лева на ден. Супата в близкия ресторант е шест лева, в края на пясъчната ивица е пенсионерският нудистки плаж, преди него - сърф училището. За тръпката да се научиш да летиш по вълните се плаща по 35 лева на час.
Ако ви се яде риба, пригответе 6,90 лева за порция сафрид, зерган и попчета. Сьогмата е 16 лв., октоподът 14,50. Малко по-дълбоко трябва да се бръкнете за калкана - 26 лева, лавракът е 15,90. Ако нямате джоб за тези вкуснотии, кебапчетата са по лев, печеното пиле - 9.

Купонът започва от Bar thе wey

"Bar Thе wey" е направено по модел на бар от Доминиканската република. Той е сърцето на селцето - всички пътища на Лозенец минават оттук. Кафето е етиопско, от района Иргачер, брано е между август и декември, има аромат на цветя, цитрус и мед и вкус на жасмин. Цената е 2,50 лв., а за току-що изпечен кроасан трябва да прибивите поне още толкова. Около обяд тук се събира елитът на Отечеството. Коментира отминалата нощ. Същото стълпотворение се повтаря около 0 часа. Дискожокерът върти денс, хаус и джаз, а публиката поклаща бедра в ритъма на микса. Това е само загрявка. Избира се дестинацията на престоящия купон. Както винаги хитът и тази година е "Haiienda beach". На култовата сцена във водата е пяла Лили Иванова и всички големи български певци. В "Ретро" пък са били Васил Найденов, Митко Щерев, Васил Петров, "Мери Бойс бенд".

И не се изненадвайте, ако, прибирайки се след бурната нощ, на някой ъгъл или направо на улицата срещнете актрисата Теодора Духовникова, продуцента Андрей Арнаудов, Рафи, Криско, Жени Живкова и дори Евелин Банев-Брендо. Не това не е сън. Това е Лозенец.

Туристите ни са верни

Мария Василева, кмет на Лозенец

Кметът на Лозенец Мария Василева е на 28 години, майка на малко момче. В родното село е преминала по-голямата част от живота й. Това обяснява доверието, което съселяните са и гласували.

- Г-жо Василева, какво е Лозенец?

- Селото наброява по статистика 558 жители. През зимата оставаме около 300 - 400 души. Това е спокойствие, тишина и димящи комини, едно кафене, една кръчма, спомени за летни познанства и случки.

- Как изглеждаше Лозенец преди 20 г.?

- Китно морско селце с малки двуфамилни къщи, дворове с домати и кокошки и малко, но верни туристи от цялата страна. И сега е същото, само че изчезнаха доматите, къщите се поразшириха, изникнаха семейните хотели. Улиците се препълниха с луксозни коли. Тук добре виреят естествените, позитивните и верни на себе си личности, верни на българското море и взискателни към качеството на предлаганите услуги. А онези, които търсят старото очарование на Лозенец, са добре дошли през май, юни и септември - няма да съжаляват!

- Кое е предимството да бъдеш кмет на Лозенец?

- Имам повече ресурс да се боря с нещата, които не харесвам и които хората не одобряват. Опитвам се да подсказвам на младите, че когато човек има отношение към мястото, в което живее, е длъжен да поеме отговорност, да бъде активен, а не само да недоволства. Лошото е, че докато вървя по улиците, виждам все още много проблеми и работа за вършене. Разходката за удоволствие се превръща в грижа. Все пак положителните промени са много повече. Предстои реновиране и разширение на пречиствателната станция за отпадни води, изграждане на крайморски парк, спортна площадка и други инфраструктурни проекти. Убедена съм, че с помощта на общинското ръководство скоро ще дойде и тяхното време.

- Как местните гледат на нашествието на софиянците?

- Те са свикнали. Лудница - подхвърляме си, като се срещнем случайно през август. Никъде обаче не съм видяла надпис: "На софиянци квартири не даваме" или "На софиянци не продаваме". Така че всички да се чувстват добре дошли тук - цяла зима ги чакаме, за да им осигурим едно хубаво лято.

Св. св. Константин и Елена

Пирати забавляват гостите на Гранда

Гостите на "Гранд хотел Варна" не могат да се оплачат от скука. Аниматорите - 16 момчета и момичета - студенти, постоянно измислят нови забавления. По няколко пъти на ден гостите танцуват заедно на вечния хит от "Коса" - "Let the Sunshine In". Веднъж седмично се провокира състезателният дух с Олимпийски ден. А любимото бяло парти на плажа всяка събота събира поне 2000 летовници от Гранда. На него се прави огнено шоу, заря над морето и дискотека. През вечер публиката се захласва по песните на известния музикант Нелко Коларов и по изпълненията на джаз саксофониста Раул.

Пирати и каубои забавляват малки и големи през деня. Ветеранът сред аниматорите е Саша от Варна. Облечен като истински пират, той събира мидички на плажа с малчуганите. После ги украсяват с боички, нижат гердани, докато започне урокът по езиково обучение - всеки ден от 16.30 до 17-30 ч. Саша се преоблича всеки ден - веднъж е викинг, друг път Нептун или Супермен.

Спортната гимнастика в басейните привлича хора още от сутринта. Следобедните развлечения са по-разпускащи под сянката на вековните дървета - стрелба с лък или въздушна пушка. В пика на сезона от 1 юли до 15 август в Гранда са на лагер младите надежди на руската художествена гимнастика, които тренират упорито и всеки ден. За останалите летовници те са прекрасна гледка и безплатно шоу.

Боровец

Колопоходи и езда до върхове и езера

През летния сезон, освен на чистия въздух и красива природа, гостите на Боровец могат да се насладят и на разнообразни летни забавления. Въженият град "Бороландия" със "зип линия" предлага незабравими емоции. Продължават еднодневните и полудневни турове до Седемте рилски езера, връх Мусала, Мальовица, Ястребец, крепостта "Цари Мали град", Черната скала и др., като от този сезон туристите могат да наемат и индивидуален планински водач.

Спортен риболов сред природата, каяк, стрелба с лък, пейнтбол, конна езда са само част от заниманията, от които могат да се възползват гостите на курорта. Детски клуб "Бороленд" предлага целодневни или почасови забавления за най-малките и дава възможност на родители и баби и дядовци да се включат спокойно в активности за по-големи.
Освен с екстремни трасета изцяло реновираният "Боровец Маунтин Байк Парк" разполага и с разнообразни леки трасета за колоездачи и приятни семейни турове. Новост тази година е и Bike Skills Park-a, направен от ниски дървени платформи и разположен пред хотел "Рила", където начинаещите колоездачи могат да се подготвят за трасетата на "Боровец Маунтин Байк Парк".

4,99 лв. за коктейл в "Happy hour"

"Happy hour", в превод "Щастлив час", е едно от най-новите предложения на ресторантьорите по Добруджанското крайбрежие. В рамките на час в най-мъртвото време - между 14 и 15 часа, кръчми предлагат всички коктейли по 4.99 лева. Друга екстра за плажуващите е комплексно меню за плажа от хот-дог или парче пица, с бира или безалкохолна напитка, на цена около 10 лева. Част от заведенията пък примамват туристи с обяд с включени напитки за 12 лева. Ресторант в Албена, обслужващ гости на комплекса, приема и свободно плажуващи на обяд по формула ол инклузив. За възрастен цената е от 12 лева, а за дете - 8 лева. Най-евтино излиза да се хапне парче пица за 3 лв. с малка бира за 2 лева. Най-евтиният десерт е палачинка с пълнеж по избор за 1.50 лв. Парената царевица е 5 лв. за голяма кофичка. Освежителен фреш с кафе на плажа струва 4.99 лв. Плодовете на щандовете край пясъчната ивица излизат доста скъпо - кофичка малини е 5 лв., а черешите са 3 лв. Сред най-достъпните цени е тази на бутилка от 1.5 л минерална вода - 1.50 лева.

Бизнесът не може да излезе от кризата

Вече пета година българската промишленост не може да излезе от кризата, в която попадна, след като производството се срина с 30% през 2009 г. Промишленото производство пада с 1,3% през юни спрямо месец май, обявиха от НСИ. И въпреки че има ръст с 0,6% на годишна база, обемът на продукцията остава с близо 20% под нивата от 2007-2008 г. На годишна база ръст на промишленото производство има в преработващата промишленост - с 1,8%, а спад има в производството и доставките на ток, топлоенергия и газ - с 4,1%, и в добивната промишленост - с 1,4%. По-значителен ръст има при производството на автомобили и ремаркета - с 24,3%, на компютърна, комуникационна техника и електронни продукти - с 20,1%, и на изделия от каучук и пластмаси - с 19,1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай