Баневи се обявиха за жертви на Пепи Еврото, проговориха за връзките си с Русия

Николай звънял от затвора на лобисти

Баневи се обявиха за жертви на Пепи Еврото, проговориха за връзките си с Русия | StandartNews.com

Николай и Евгения Баневи отново се появиха в публичното пространство. Този път – за да се обявят в интервю за бТВ за жертви на групата на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

„Ние сме категорично в групата на Пепи Еврото. Не познаваме Мартин Божанов-Нотариуса. Не познаваме и Пепи Еврото. Когато започнаха интервютата на Илия Златанов за „Антикорупционния фонд“, Златанов каза, че Пепи Еврото се е похвалил кого е „опраскал“ и как е съсипал Баневи“, добави тя. Според тях „с тази хвалба“ той е убеждавал „клиенти“ в силата и влиянието си в съдебната система.

„Вероятно това му е визитната картичка. Още в ареста ни предложиха „услуги“. Това стана чрез адвокати. Поискаха различни суми“, допълни Николай Банев.

Прокуратурата издирва бившия следовател Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и използване на специално техническо средство за негласно събиране на информация.

„Първото предложение беше още във Франция. Съпругът ми да прехвърли ваканционното селища „Русалка“. По този начин, когато бъдем докарани от Франция, ще бъдем пуснати с по-лека мярка“, допълни Евгения. „Офертата“ е била „Русалка“ да бъде продадена за 25 милиона. От тях 20 млн. да бъдат дадени „на когото трябва“.

„Предложението дойде от български адвокат на свиждане. Няма да споменаваме името му, защото той беше посредник“, уточни Банев.

Преди шест години Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския курортен град Ница. Те бяха върнати в България и им бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група и пране на пари.

Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева - близо 9 месеца.

През 2019 г. започна и съдебното дело срещу тях.

Баневи твърдят, че се занимават с различни бизнеси, включително и извън България. „Имал съм бизнес с Русия. В момента нямаме каквито и да е търговски отношения. Нашите партньори са опозиционери на Путин. Те са пацифисти. Не могат да понесат мисълта, че Русия води война в Украйна“, посочи той.

„Разполагах с телефон. Помолих неколкократно съдът да разреши експертиза на телефона и да видим кой какво е говорил. До ден днешен няма такава експертиза. По принцип е забранено. В затвора можеш да се сдобиеш с всичко. Така си върви. Обаждах се на когото трябваше, включително и с лобисти в Русия “, допълни Николай Банев.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай