Сряда,

БАН обидени от бюджета. Ще има ли протести?

От: Агенция Стандарт -
144
БАН обидени от бюджета. Ще има ли протести?
A
A
A

„За тази година увеличението в бюджета на БАН, който идва директно от държавата, а не от проекти, е само 2 млн. лв., което стига само за увеличаване на минималните заплати и осигурителни праг. Няма никаква инвестиция в наука Ние сме обидени от това, което се предлага“, каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски в „Лице в лице“.

„Бюджета на една организация като БАН има два стълба – единият идва по линия на държавата, така наречената субсидия. Тя е предназначена за поддръжка на научния потенциал, който е част от суверенитета на една държава. Има втори стълб на финансиране - проектното, което служи за поддръжка на инфраструктурата на академията. Финансирането от държавата е важно, защото то осигурява устойчивото развитие на организацията“, каза акад. Ревалски.

По думите му БАН е на нивото на своя френски еквивалент и колко са ценни учените се е видяло по време на пандемията. България все още е достигнала обещаното ниво от 1% от БВП да отива за наука, каза ученият.

Според него с този бюджет „се получава разделението между учените в БАН и в университетите". Един асистент в академията взема 940 лева, а в университетите. „Така е ясно, че никой млад учен няма да търси работа в БАН“.

„Науката е напълно игнорирана в този бюджет”, заяви акад. Ревалски.

По въпроса дали и как ще протестират учените, той заяви, че като председател на БАН не може да даде отговор, но това може да бъде решено от синдикатите в академията.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички