България е замесена в нелегален износ на лекарства от Гърция

България е замесена в нелегален износ на лекарства от Гърция | StandartNews.com

Атина. Името на България е замесено в нелегална търговия на лекарства за процедурата ин витро. Това съобщи гръцката полиция, цитирана от БНТ. Властите в южната ни съседка разбиха престъпна мрежа за незаконен износ на тези медикаменти. Лекарства са били изнасяни в България.

Според гръцките власти ръководителят на престъпната мрежа е турчин. Той е арестуван с още 10 души. Мрежата е разследвана от октомври 2012 г. Гръцката полиция арестува 11 души, замесени в трафик на лекарства и яйцеклетки. Задържаните са двама братя лекари от Солун, собственици на клиника за ин витро оплождане, собственици на фармацевтични компании и аптекари. Двама души още се издирват.

Според гръцката полиция, основната дейност се е извършвала от компания, регистрирана от гръцки лекар в България.

"Ключовата фигура в мрежата е доктор в България, който притежава компания в България с клон в Атина. Цялата дейност се е координирала от там" - твърди Теодорос Флоратос, шеф на финансовия отдел на полицията.

Схемата се е състояла в следното - органицазията е внасяла нелегално от Турция медикаменти за асистирана репродукция, продавани после в центрове в Гърция без разрешението на властите и без да се плащат данъци. Част от тези медикаменти са се използвали в солунска клиника.
Там са се инжектирали в бедни източноевропейки. Жените са продавали яйцеклетки срещу 1000 евро, използвани за желаещи за процедури ин витро. Даряването на яйцеклетки в Гърция е разрешено.

Бандата е изнасяла незаконно лекарства и в България на контролирани цени.

"Тези лекарства са били изнасяни в аптеки, управлявани от мрежата в България. После дейността е била узаконявана чрез фактури, издавани от фирма в Атина. Тя е продавала лекарствата в Гърция" - обясни Димитрис Георгадзис от полицията в Атина.

Замесеният гръцки лекар е изнасял лекарствата и в страни в Северна Европа, само че на по-високи цени. Установено е, че две аптеки на остров Родос са изнесли чрез регистрираната в България фирма лекарства за 100 000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай