Българите се топят с по 6 души в час

Българите се топят с по 6 души в час | StandartNews.com

София. Емиграцията и смъртността на българите води до намаляването на населението в страната със 70-80 хиляди души. Това означава, че на всеки час народът ни се топи с по 6 души. Това заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи данни от сайта на ЦРУ, които твърдят, че населението в България през май 2012 г. е 7 037 935 души. Данните на НСИ за същия период обаче се различават. Според статистическия институт в страната ни живеят 7 380 000 души.

Петър Иванов не се съгласи и с данните, че ромите у нас са намалели. От НСИ твърдят, че малцинството е намаляло с 14% през последните 10 години, а при националното преброяване на населението от миналата година са записани 380 хил. души, определили се като цигани. За да подкрепи думите си, той представи изследване, според което 34,4% от запитаните жени от ромски произход са отговорили, че имат 4 и повече деца. При българките процентът е само 1,7.

Професорът каза още, че българското общество е изпаднало в безизходица и вижда перспектива само в чужбина, предаде бТВ. 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, напомни Пламен Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай