Българите се изнасят от турските курорти

Българите се изнасят от турските курорти  | StandartNews.com

Рекорден трафик през граничния пункт "апитан Андреево

Туристите ни в Турция масово прекратяват почивката си и се връщат в България. Туроператорите им съдействат, за да напуснат южната ни съседка. Малцина са тези, които са решили да останат в турските курорти на собствена отговорност. Първият и единствен чартър с българи пристигна вчера на летището в София. Много се прибират с автобуси.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че още в събота чрез Асоциацията на българските туроператори е осъществен контакт с всички големи туроператори, които имат чартърни програми и туристически пакети в Турция. С чартъра у нас са се завърнали 258 български туристи, сред тях има три деца. Ангелкова апелира да се спазват всички указания, които Външно министерство дава, за да не се изпада в рискови ситуации, докато се нормализират нещата в южната ни съседка. В клаузите, които имат туроператорите с туристите, са предвидени форсмажорни обстоятелства и всяка фирма по различен начин е описала това в договорите, посочи министърът. Междувременно огромни опашки се извиха на граничните пунктове с Турция. Най-сериозно беше положението на граничния пункт Капитан Андреево. Там е отчетен и рекорден трафик. За последните 24 часа през него са минали 31 000 пътници. Броят на пътуващите превозни средства е 9 700, което е рекорд за това лято. На пункта се образува и огромна опашка от товарни автомобили. Завърналите се от курорта Анталия на летище София вчера бяха с доста противоречиви мнения. Повечето обясниха, че дори не са разбрали, че в страната се осъществява военен преврат. В курорта всичко било сигурно и спокойно.

"Не разбираме защо се създава толкова излишен медиен шум около всичко", недоумяваше млада жена. "В курортите тази ситуация не се отразява по никакъв начин, може би в Анкара, и Истанбул има напрежение, но в Анталия и останалите курорти - не", категорични бяха завръщащите се. Други българи обаче се оплакаха, че са били държани над 15 часа в терминалите на летището, без никой да им даде информация какво се случва. "Разбрахме, че стават някакви събития, по телевизията". На летището в Истанбул било малко страшничко. Всички полети първо били забавени, а впоследствие и напълно отменени. Там също никой нищо не обяснил на пасажерите и в един момент е настъпила паника. "По неясни причини народът хукна да бяга. С едно момче от Варна заедно с други пасажери, както и хора от персонала се скрихме зад щандовете на фришопа. После от персонала ме отведоха в един от складовете. Последваха силни тътени, предизвикани от ниско летящи военни самолети с висока скорост", разказа Анатоли от Варна. Часове по-късно обстановката се нормализирала и полетите са били възстановени. Част от авиокомпаниите са се погрижили да осигурят храни и напитки за пасажерите си.

Малцина се отказват, сега е шансът за намаления

В Истанбул и курортите е спокойно, а цените са 50 на сто надолу

Джемал Лютфи,
управител на "Караджъ турс"

- Г-н Лютфи, колко български туристи има в момента в Истанбул?
- В момента се върнаха групите, които бяха в Истанбул. Всичко се успокои, самолетите вече летят, всичко е наред и с автобусните линии. Даже имаме пътуващи с личен транспорт за почивки и в момента нямат никакви проблеми.
При нас имаше около 45 човека в Истанбул, които се върнаха живи и здрави. Със собствен превоз са около 10-15. Имаме и пътуващи за лечение. Те казват, че обстановката е ОК, няма никакви проблеми.
- Има ли туристи, които са се записали за екскурзии и почивки, но след метежа искат да се откажат?
- Имаме хора, които искат да се откажат, но те са единици. В същото време много повече са тези, които искат да се запишат за почивки. Нашите екскурзии са предимно за исторически места. Пътувания за уикенди и екскурзии. Но на тези, които искат да се откажат от почивки, не можем да им помогнем, тъй като са ранни записвания и там по договорите е казано, че те не могат да си променят условията. В събота само двама са ми звънели да се откажат. Едно семейство имаше върнато от границата, тъй като в сутрешните часове беше затворена, след което ние им направихме резервации за български хотели. Впоследствие те се отказаха да ходят на български курорти и вчера пак заминаха за Турция. Те отиват в петзвезден хотел в Истанбул, със собствен транспорт, за една седмица "изгоряха" само с една нощувка.

Тази година българинът има възможност да си почива в Турция почти на 50% намаление. Първо, заради проблема с руснаците се направиха големи отстъпки. Повечето хотели са огромни, а туристите са малко. Сега е моментът българите да се възползват от добрите условия- за курортите и за Истанбул. Там под 200 лв. екскурзия нямаше, а в момента туроператорите предлагат цени от 110-115 лв. Следващата година едва ли ще такъв шанс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай