Българи създадоха гориво от череши

Българи създадоха гориво от череши | StandartNews.com

Български специалисти са изобретили гориво за ракети за борба с градушките, което се произвежда от череши, пише inews.bg. То ще се произвежда от продукт, извлечен от вкусните плодове. Едва ли е случайно, че изобретението е направено в Кюстендил, където черешата е на особена почит. Новото гориво може спокойно да замени това, което в момента се използва в противоградните ракети. Сред преимуществата на иновацията е, че тя ликвидира изцяло замърсяващия ефект върху природата от традиционните ракети, изстрелвани за борба с градушките. Освен това производството му няма да навреди по никакъв начин на количеството реколта от череши или пък на цената им на пазара, тъй като се използват само негодни за консумация плодове - презрели, изгнили, изсъхнали и т.н., които така или иначе се изхвърлят от фермерите, обяснява един от изобретателите - Христофор Скандалиев, който е и член на местния клуб по аерокосмически технологии "Зодиак". Самото гориво се получава след първична обработка на черешите, вследствие на което се прави биомаса с високо съдържание на захар. От този продукт вече може да се направи и ракетното гориво. Само няколко лъжички са достатъчни, за да се издигне във въздуха ракета с маса 2 кг на височина 600 метра.

Проблемът с батериите на Note 7 ще струва $1 млрд.

Корейският технологичен концерн Samsung може да загуби 1 млрд. долара заради проблема с батерията на Galaxy Note 7 и решението си да подмени всички 2,5 млн. разпратени до момента бройки от устройството, съобщи Bloomberg. Инцидентът с батериите на Galaxy Note 7 ще струва на Samsung под 5% от прогнозираните приходи за 2016 г. в размер на 20,6 млрд. долара. Ефектът обаче ще бъде негативен по-скоро за имиджа. Нека не забравяме, че тъкмо на този модел Samsung разчиташе да се изправи срещу очаквания след броени дни iPhone 7 Plus на Apple. Анализи на Credit Suisse Group AG, Daishin Securities Co. и Pelham Smithers Associates показват, че разходите ще са за 1 млрд. долара или по-малко. Запитан за финансовото измерение на случая, ръководителят на бизнеса със смартфони на Samsung Кох Дог Дзин заяви, че става дума за "сърцераздирателна сума". Samsung Electronics генерира приходи от около 600 долара и оперативна печалба от 108 долара за всеки продаден Note 7, изчислява Credit Suisse. Компанията е възнамерявала да достави 4-5 млн. устройства през това тримесечие и 8-9 млн. през последните три месеца на 2016 г., смятат анализаторите на банката.

Най-малкият робот е в Китай

Най-малкият програмиран робот се намира в Китай. Името му е Roboeve Xpider Robot. Той е разработен от екип от млади китайски инженери от Пекин, които наричат себе си Roboeve. Роботът е създаден в лаборатория, с помощта на 3D-технология за печат. По отношение на програмирането, роботът Roboeve Xpider е в състояние да изпълнява много полезни функции. Например, той може да предава желаното изображение с помощта на предавател и вградена камера. Също така може да разпознава лица. Роботът е висок само 85 мм, а теглото му е 150 грама. Технологичната джаджа може да бъде управлявана от смартфон.

Раница служи и за тонколона

Раница, която служи и като тонколона създадоха разработчиците от BeatBringer Backpack. Желанието на изобретателите е било да направят удобен и мощен източник на звук, който да бъде в съответствие със съвременните модни тенденции, особено сред младежта. Така раница и тонколона са съчетани в едно. Новата джаджа е изключително удобна за улични тържества. За управлението на колоната се използва само смартфон, чрез системата Bluetooth. Също така в BeatBringer раницата има няколко ключови настройки (за звук, честоти и т.н.). Общото тегло на раница е по-малко от 5 килограма, а изходната мощност на нейните говорители е впечатляваща - 110 децибела.

Автопилот ще шофира в сложни пътни условия

Американските Delphi Automotive и Mobileye разработват универсален автопилот, който ще може да осъществява контрол на движението на автомобилите в сложни пътни условия. Двете компании планират да покажат прототип на системата още през януари 2017 г. Автопилотът ще се справя със сложни решения, например в кръгово движение, излизане от оживена магистрала или извършване на ляв завой на двупосочен път. В завършен вид системата ще бъде предложена за монтиране на автомобили през 2018 година, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Според източници на изданието, двете компании за производство на резервни части са обединили ресурсите си за създаването на такава система. В момента са готови само нейни отделни компоненти, като например датчици и части от програмни продукти за автопилота. Попитан за финансовите измерения на проекта, управителят на Delphi Кевин Кларк отговаря: "Ще бъдат вложени неколкостотин милиона долара". Според него компаниите разчитат, че като обединят финансовия и научноизследователския си ресурс ще създадат унифициран продукт, пригоден за всички марки автомобили - от малките коли до пикапите. Производството на такава система ще позволи на двете компании да заемат лидерски позиции в битката за изграждане на високотехнологични системи за безпилотни автомобили. Обединяването на двете компании се случва в момент, когато големите производители на автомобили сами се опитват да създадат автоматизирана система за безпилотно управление на техните модели. Според "Уолстрийт джърнъл", обединение между Alphabet и General Motors вече разработва подобна система. Volvo възнамерява да тества безпилотен автомобил през следващата година, Mercedes също разработва кола без шофьор, а Nissan и Tesla планират да създадат конкурентна система до края на това десетилетие. Съвместният проект на Delphi Automotive и Mobileye може да привлече вниманието на малки и средни автомобилни компании, които не разполагат с достатъчно средства за самостоятелно разработване на подобни технологии, тъй като планират да създадат унифициран продукт, пригоден за всички автомобили, твърдят източници на изданието.

В Япония плащат с iPhone в автобуса

Apple планира нова функция за iPhone в Япония, която ще позволи на потребителите да плащат за ползването на обществен транспорт през своите смартфони, вместо чрез физически карти. Бъдещият iPhone ще включва технология, наречена FeliCa - вече наложила се в Япония като стандарт, разработен от Sony, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg. Чипът FeliCa ще позволи на потребителите в Япония да съхраняват своите билети за автобус и влак в телефоните си. Хората ще могат да плащат с един клик на екрана на смартфона, насочен срещу устройствата за чекиране в градския транспорт, вместо да се налага да ползват физически карти.

NFC технологията, която работи и в платежната услуга на технологичния гигант - Apple Pay, е особено популярна в Северна Америка, Европа и Австралия, но FeliCa доминира в Япония, където е навлязла в 1,9 млн. терминала за разплащания според Bank of Japan.

7 джaджи за по-висока продуктивност в офиса

Paбoтнoтo мяcтo чecтo e изтoчник нa cтpec и нaпpeжeниe. Oттyк cлeдвa и пo-ниcкaтa пpoдyктивнocт пpи изпълнeниeтo нa cлyжeбнитe зaдължeния. Имa oбaчe някoлкo пpeдмeтa, кoитo, aкo cлoжим нa бюpoтo си в oфиca, мoгaт дa ни нaпpaвят пo-пpoдyктивни. Те щe пoмaгaт зa пo-бъpзoтo изпълнeниe нa зaдaчитe oт днeвния cпиcък. Етo някoлкo oт тяx, пoдбpaни oт Вuюуnеюю тnюуdеr:

Пocтaвкa зa cмapтфoнa

Aкo иcкaмe дa изпoлзвaмe cмapтфoнa или тaблeтa кaтo втopи eкpaн в paбoтния пpoцec, тo мнoгo yдoбнo и пoдxoдящo e дa cи зaкyпим пocтaвкa, нa кoятo дa дъpжим yмнoтo ycтpoйcтвo и дa гo кoнтpoлиpaмe, ceдeйки пpeд бюpoтo.

Mexaничнa клaвиaтypa

Mexaничнaтa клaвиaтypa нe e oтживeлицa, нe e и cpeдcтвo caмo зa зaпaлeни гeймъpи. Пoдoбни пpoдyкти ca здpaви и ycтoйчиви, a клaвишитe нa ycтpoйcтвoтo ca изключитeлнo yдoбни.

Бeзжичнa мишкa

Bмecтo дa ce бopим c кaбeлитe нa мишкaтa и тaкa caми дa ce нaпpягaмe c нeпpeкъcнaтoтo им oплитaнe, мoжeм дa изпoлзвaмe бeзжичнo ycтpoйcтвo, кoeтo e мнoгo пo-yдoбнo в пpoцeca нa paбoтa.

Koлoнки зa бюpo

Нa вceки e извecтнo, чe в кaквaтo и cтeпeн eдин чoвeк дa e paбoтoxoлик, вce пaк ce нyждae oт пoчивкa пpeз paбoтния дeн. Чифт тoнкoлoни, чpeз кoитo дa ce нacлaдим нa любимaтa пeceн, биxa били идeaлнoтo cpeдcтвo дa ce oтъpвeм oт cтpeca и дa бъдeм пo-пpoдyктивни.

USВ xъб

Taзи джaджa e изключитeлнo пpaктичнa, кoгaтo нa кoмпютъpa нямa дocтaтъчнo пopтoвe, чpeз кoитo дa cвъpжeм paзлични ycтpoйcтвa c лaптoпa. C нeгo мoжeм дa зapeждaмe тeлeфoнa cи, a мeждyвpeмeннo дa cи cвaлим инфopмaция oт paзлични флaшки.

Oтoплитeлeн ypeд

Bинaги e дoбpe в oфиca дa имa пoдpъкa някoй кoмпaктeн ypeд зa oтoплeниe. B cлyчaй чe вpeмeтo ce paзвaли и cмeни pязкo тeмпepaтypитe, мoжeм мигнoвeнo дa пocтoплим oбcтaнoвкaтa в oфиca.

Bъншeн xapддиcк

Hикoгa нe e изключeнa възмoжнocттa дa ce cлyчи нeщo c кoмпютpитe пo вpeмe нa paбoтa и тe дa cпpaт дa paбoтят. Aкo пaзим цeннa инфopмaция в тяx, cтaвa мнoгo нeпpиятнo, кoгaтo нe мoжeм дa дocтигнeм дo нeя, зa дa я изпoлзвaмe. Зa дa нe гyбим вaжни зa paбoтaтa ни фaйлoвe, мoжeм дa изпoлзвaмe външeн xapддиcк, нa кoйтo дa cъxpaним вcичкo ценнo. Taкa ycтpoйcтвoтo винaги e пoдpъкa и ни кapa дa ce чyвcтвaмe cпoкoйни, чe инфopмaциятa e нa cигypнo мяcтo.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай