Българи и румънци протестираха срещу шистовия газ

Добруджанци предложиха на румънците в Добрич да се проведе конференция за шистовия газ

Българи и румънци протестираха срещу шистовия газ | StandartNews.com

Добрич. Десетина добричлии се включиха в протест, организиран от румънците срещу американската компания "Шеврон", която от началото на тази година има разрешително от правителството в северната ни съседка за проучване и добив на шистов газ.

Добруджанци с плакати на английски, български и румънски език стигнаха до ГКПП - Дуранкулак, където от румънска страна дойде да ги посрещне с "Добре дошли" Родика Лучану. Тя изрази благодарността на всички, които се борят срещу шистовия газ и метода "фракинг". Лучану придружи българската група през контролния пункт Вама Веке на румънска територия, където добричлии се присъединиха към символичната румънска група, очакваща българите с плакати, знамена и под звуците на "Мила Родино".

От импровизирана трибуна румънци и българи се обявиха против проучването и добив на шистов газ на територията на Добруджа. "Ние благодарим за подкрепата на нашите български приятели, които ни намериха във Фейсбук. Водата ни е една и ние заедно няма да допуснем тя да бъде отровена" - каза Лучану.

От българска страна Синтия Недялкова, която преди време обяви, че посвещава живота си на борбата срещу шистовия газ, добави, че добричлии, както и много други българи, подкрепят румънците в протестите им. "Даването на разрешение на "Шеврон" в близост до границата е нарушение на 7 международни конвенции, защото те ще дупчат на няколко километра от България.

Ние - българи и румънци, пием вода от едно общо голямо езеро.

Сега сме тук да ги подкрепим отново мораториумът да бъде въведен в Румъния. В България ще продължим и настояваме да бъде приет закон, който да забранява хидравличния метод, познат още като "фракинг" - каза Недялкова.

Със скандирания "Шеврон", върви си в къщи! Не на фракинга!", прозвучали на английски, протестиращите изразиха становището си. Част от добричлии потеглиха км Мангалия, за да се включат в протеста от 17 ч. "Датата на протести в цяла Румъния не е избрана случайно -

5 юни е международен ден за опазване на околната среда

Именно затова днес излизаме на протести, защото фракинга ще нанесе непоправими щети на околната среда в двете страни" - заяви Паул Юра от Вама Верде. Добричлии предложиха на румънците в Добрич да се организира голяма конференция на тема "шистов газ", на която да вземат участие както протестиращи от двете страни на границата, така и представители на правителствата и специалисти от двете страни.

Румънци и българи заедно изразиха опасенията си и от факта, че ще бъде дупчено на голяма дълбочина и взривявана земята в разлом Вранча, което може да доведе до земетресения. Затова наред с скандирането "Не на фракинга", протестиращите викаха: "Не искаме земетресения" и "jamais" на френски, което означава "никога".

Протестът бе предаван директно по румънски телевизии, а протестиращите се опитваха да не пречат на международния трафик през граничния пункт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай