Българче скри топката на Уорън Бъфет

10-годишният Лусиен Маунт спечели $5000 от милиардера с идея за закуски

Българче скри топката на Уорън Бъфет  | StandartNews.com

Ню Йорк. Десетгодишен нюйоркчанин от български произход и трима негови съотборници взеха акъла на милиардера Уорън Бъфет. Лусиен Маунт, чиято майка е нашенка, и тимът му спечелиха състезание за голямата награда на инвеститора. Те шашнаха Бъфет с бизнес плана си за количка за закуски и тетрадки.

Новината съобщи вашингтонското издание "The examiner" във вчерашния си брой. Бъфет изненада участниците, като обяви, че освен наградите ще даде на всички финалисти в състезанието акции от борсата на стойност 800 долара. Лусиен бе сред 15-те млади предприемачи на възраст между 7 и 15 години, които получиха възможност да представят бизнес идеите си на милиардера. Петимата индивидуални и трите отборни финалисти бяха на възраст между 7 и 16 г. "Освен многото идеи бях наистина удивен колко са добри при представянето.

Те бяха зрели и ясни. Повечето от тях по-добри в обясняването на идеите от хора, които са посещавали първокласни университети", каза Бъфет. Той подкрепя идеята да се учат децата на основни финансови принципи, като как се избягва дълг. "Изключително важно е да придобиеш правилните навици още като малък - не само по отношение на финансите, но за всичко", коментира Бъфет.

Четирите момчета от Ню Йорк спечелиха в категорията за отбори с проект за количка за здравословни закуски, тетрадки и химикали, която направили за училището си. Всеки от тях ще получи от милиардера по $5000 за идеята им да създадат мобилен магазин. С количката момчетата искат да помогнат на школото си финансово заради орязания бюджет за артпрограми. Нашенецът и приятелите му били подкрепени от директорката на училището, която инвестирала в бизнеса им. Количката вече е събрала над 3000 долара от ученици и родители.

След като позираха за снимка с Бъфет, момчетата казаха, че няма да си мият ръцете, преди да се върнат в домовете си. "Това е изживяване, което може да промени живота на човек", коментира Лусиен Маунт. Момчето е син на нашенката Наталия Иванова Маунт, която е куратор в Ню Йорк, и на художника Андрю Маунт. По време на презентацията пред милиардера Лусиен заявил с гордост, че майка му е родена в България. Въпреки че е родено в Ню Йорк, момчето разбира много добре български, а сега се учи и да пише на родния си език.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай