Балансът между лобита може да подхлъзне БСП

Балансът между лобита може да подхлъзне БСП | StandartNews.com

Доц. Александър Маринов, политолог

- Доц. Маринов, в събота ще се проведе първото заседание на новия Национален съвет на БСП, какви са очакванията към него?

- Много труден въпрос, тъй като нямаме никакви индикации от новия лидер на партията каква политика ще провежда, респективно кои биха били естествените участници в ръководството, които ще провеждат тази политика с оглед на тяхната сегашна дейност, позиции и т.н. Това, което най-вероятно ще видим, е, че при съставянето на ръководството Нинова ще трябва за да започне да връща дълговете за подкрепата, която е получила в различни лобита, които убеден съм ще искат да бъдат представени в ръководството на партията. Такава подкрепа и то срещу действащия председател не се дава без нищо. Още повече, че те не са някакви близки съмишленици или колеги. Очаквам една доста напрегната битка. Предполагам, че ще има и реакции срещу това. Екипът, който ще състави Нинова ще покаже какъв ще бъде нейният подход за ръководство на партията. Ако тя тръгне по линия на такива баланси между лобита, нищо добро не я очаква.

- Как оценявате участието на повече млади хора в Пленума на Столетницата?

- Работя предимно с млади хора, но да си млад това не е достойнство само по себе си. Това е потенциал. Всичко зависи от това какви са тези млади хора - способни ли са, честни ли са, готови ли са да се раздават за каузата, или просто търсят кариера.

- Коя е първата задача, която трябва да реши съставът на новия Национален съвет?

- Първата задача, разбира се, е да излъчи едно работоспособно ръководство, което не само с имената си, а с работата си ще може или би трябвало да дръпне партията напред, с личен пример, с присъствие и диалог с хората. Естествено то трябва да започне работа, за да изпълнява ангажиментите на новия лидер. Той се ангажира с някои неща. Ще трябва да видим какво означава по-ясна и по-силна опозиционност. Тя не може да бъде самоцелна. За да е силна една опозиционност, това не е само отрицание на предлаганото от управляващите, а алтернативи какво друго предлага. И то не просто да го предложи на книга, а да стигне до съзнанието на хората и да получи тяхното доверие. Това е предстоящата задача.

- Каква е ролята на Корнелия Нинова в обединяването на партията след Конгреса?

- Много голяма е ролята, защото трябва да докаже, че това не е било една задкулисна сделка на лобита, а е било някакъв компромис в името на по-добро ръководство. В този смисъл аз съм съгласен с казаното от Стефан Данаилов, че в края на краищата всичко е въпрос на личен пример. Прави впечатление, че засега след първата еуфорична реакция след Конгреса, Нинова изчезна от хоризонта. Предполагам, защото трябва да решава трудни задачи именно във връзка с предстоящото заседание.

- Трябва ли Корнелия Нинова да внимава с обкръжението си, както я посъветва Стефан Данаилов?

- Това е задължително. Всеки един ръководител трябва да внимава много с обкръжението си. Най-вече с това на какъв принцип го подбира. Сега какви хора, със сигурност би трябвало да се ползват с доверието на партията и че се грижат за интересите на хората, а не за своите лични. За съжаление голяма част от знаковите лица, които осигуриха избирането на Нинова по-скоро отговарят на тези изисквания и са персонификация на това как властта се използва за обслужване на лични интереси. Това е една от основните причини БСП да загуби доверието на хората. Тепърва започват големите грижи на Корнелия Нинова. Много тежки задачи я очакват. По принцип всеки един нов ръководител трябва да получи някакъв първоначален кредит. Би било добре БСП да се оформи като една истинска лява партия, но аз се опасявам, че схемите, по които ще се развива по-нататъшното поведение на БСП са други, а не тези.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай