Понеделник,

БАБХ глобява общини за уличните кучета

От: Мартина Суботинова -
БАБХ глобява общини за уличните кучета
A
A
A

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е наложила общо 81 административни санкции на общини за неизпълнение на програмите за овладяване популацията на безстопанствените кучета през 2020 година. Нарушенията са констатирани в хода на извършените общо 411 проверки от инспекторите на ОДБХ в общините и в приютите за кучета.

Съгласно Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), всички общини в Република България имат задължението да изготвят и изпълняват програми, с които се цели намаляване популацията на скитащите кучета. Все повече общини приемат свои програми, като през 2020 година само 9 не са изпълнили това си задължение. Две от тях са изготвили и приели програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета в началото на 2021 година.

През миналата година, само в приютите, са извършени 233 проверки – планови и по сигнали на граждани.

Най-честите констатирани нарушения са за пропуски във воденето на документацията, липса на сключени договори за ветеринарномедицинско обслужване на приюта, съгласно законодателството, и липса на документи на персонала за завършен курс по „Защита и хуманно отношение към животните в приюти“. Към 25.05.2021 г. регистрираните приюти в страната са 58 приюта, от тях два са с временно преустановена дейност – един в град Кърджали и един в с. Доктор Йосифово, обл. Монтана. Предстои вписването в публичния регистър на приютите в България, достъпен на сайта на БАБХ, на един нов обект.

За периода 01.01.2020 – 25.05.2021 г. БАБХ е издала общо 42 предписания и 4 акта на кметове на населени места за неизпълнение на служебните им задължения по линия на хуманното отношение към животните, произтичащи от ЗВД и ЗЗЖ. В това число попадат нарушения и неспазване на защита и хуманно отношение както към кучета, така и към други животни, включително селскостопански.

Във връзка с установените несъответствия на ЗВД и ЗЗЖ от общините през 2020 г. са проведени две срещи между БАБХ и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Дискутирани са редица въпроси, свързани с овладяване популациите на безстопанствени животни, както и други проблеми, пред които се изправят институциите и начините за тяхното разрешаване.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички