Асандж стана жури от дистанция

Той е дигитален дисидент, хвали го шефът на форума

Асандж стана жури от дистанция  | StandartNews.com

Основателят на скандалния сайт "Уикилийкс" Джулиан Асандж стана член на журито на най-големия британски фестивал за независимо кино "Рейнденс".

Организаторите са се спрели на кандидатура на Асандж заради влиянието, което той оказа върху методите за предаване и възприемане на информация в съвременния свят. "Той е тънък политически мислител, радикален демократ, смел дисидент на дигиталната епоха", каза за основателя на "Уикилийкс" директорът на фестивала Елиът Гроув. Събитието ще се проведе от 25 септември до 6 октомври в Лондон. Тази година в програмата му са включени повече от 150 пълнометражни и късометражни филми от 50 страни.

Самият Асандж, който повече от година се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, няма да може да присъства на прожекциите. Филмите, участващи във фестивала, обаче ще му бъдат предадени на DVD дискове. Асандж потърси убежище в амбасадата на Еквадор през юни миналата година, за да избегне екстрадиране от Великобритания в Швеция, където е заподозрян в престъпления от сексуален характер. Той отрича обвиненията, но не възнамерява да отиде в Швеция от страх да не бъде предаден на САЩ. Там по закона за шпионаж го заплашват затвор и дори евентуално смъртно наказание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай